Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groep binnenstadbewoners wil gemeente voor de rechter slepen vanwege Actieplan Schone Lucht

5 juni 2019, 07.00 uur

Het wijkcentrum d'Oude Stadt wil een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente. De organisatie voor bewoners van de binnenstad vindt dat het stadsbestuur niet genoeg doet om de luchtvervuiling in de meest vervuilde straten van de stad tegen te gaan.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat 22 straten boven de 'stikstofdioxidenorm' zitten. Onder meer de Stadhouderskade, de Marnixstraat en de Valkenburgerstraat zijn door het verkeer flink vervuild. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de mensen die in de buurt van die straten wonen of op de fiets door deze straten moeten.

Lees ook: 22 straten in de stad boven de stikstofdioxidenorm

Met het 'Actieplan schonere lucht' wil wethouder Dijksma de luchtkwaliteit in Amsterdam verbeteren. Belangrijkste maatregel is het weren van diesel- en benzineauto's uit de stad, vanaf 2030. Dit plan veroorzaakte veel ophef, omdat het 'wel erg snel' zou zijn. 

Lees ook: Gemeente wil in 2030 geen benzine-auto's meer in de stad

Ook wijkcentrum d'Oude Stadt is ontevreden, maar juist omdat de plannen niet ver genoeg zouden gaan. 'Het gaat helemaal niet over de vervuilde straten, daarover staat niets in het rapport', zegt voorzitter Paul Busker. Het weren van vervuilende auto's zegt hem niets. 'Dat is pas in 2030. Terwijl er al in 2015 aan de Europese norm had moeten worden voldaan.'

Doorgaand verkeer
Daarom wil hij via de rechter alsnog maatregelen van de gemeente, of desnoods het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, afdwingen. 'Zestig procent van het verkeer is doorgaand verkeer in deze straten. Dat moet daar weg', eist Busker. 'Bewoners worden aan de praat gehouden, maar er wordt niks gedaan. Dat steekt eigenlijk het meest.'

Voor de rechtzaak is d'Oude Stadt een crowdfundactie begonnen.