Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Heitinga nodigde harde kern uit bij kampioenswedstrijd onder-19

8 juni 2019, 14.25 uur · Aangepast 8 juni 2019, 18.16 uur

De harde kern die de wedstrijd tussen Ajax onder-19 en Feyenoord onder-19 de confrontatie opzocht, was door Ajax en de jeugdtrainer John Heitinga uitgenodigd. Dat meldt Het Parool.

Het was zijn idee om fanatieke supporters bij de kampioenswedstrijd van de jeugd uit te nodigen om er een feestje van te maken. Ajax laat weten dat het niet de bedoeling was van de jeugdtrainer om hooligans uit te nodigen. 

De politie stemde in met het voorstel van Heitinga, mits de harde kern zich zou gedragen. De afspraak was dat er geen supporters van Feyenoord zouden komen en er werden strenge regels opgesteld. Maar dat pakte anders uit dan gepland.

Gestaakt
Na een half uur ontstond er een confrontatie tussen de Ajax- en Feyenoordsupporters op de tribune. Dat liep zo uit de hand dat de wedstrijd moest worden gestaakt. Feyenoord liet achteraf op zijn website weten dat de veiligheid van de ouders en spelers niet meer kon worden gewaarborgd. 

De politie laat aan de krant weten teleurgesteld te zijn dat het overleg met de harde kern van Ajax niets heeft opgeleverd en zij zich niet aan hun woord hebben gehouden. Het gesprek tussen alle betrokken partijen gaf voldoende vertrouwen, maar terugkijkend blijkt dat afspraken maken met de harde kern toch niet kan. Ajax laat weten dat de desbetreffende onruststokers een stadionverbod zullen krijgen. 

Kampioen
De wedstrijd tussen Ajax Onder 19 en Feyenoord werd op 1 juni alsnog achter gesloten deuren gespeeld op De Toekomst en veroverde Ajax het kampioenschap.