Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Woede en onbegrip over 'krankjorume' uitbreiding betaald parkeren Nieuw-West

12 juni 2019, 07.00 uur · Aangepast 12 augustus 2019, 16.29 uur

'Een krankjorum plan', 'alleen maar goed voor de schatkist' en 'er is nooit naar alternatieven gekeken'. Gisteravond mochten inwoners van Nieuw-West inspreken over het plan om het betaald parkeren in het stadsdeel uit te breiden. Het gros vond hetzelfde: dat plan is maar niks.

In Nieuw-West is op dit moment geen eenduidig parkeerbeleid. Nu is het parkeren van je auto in veel wijken nog gratis óf wordt er gebruik gemaakt van blauwe zones. In andere delen moet je al wel betalen. 

Auto moeilijk kwijt
Maar volgens het stadsdeel Nieuw-West kunnen bewoners steeds moeilijker hun auto kwijt doordat inwoners uit andere gebieden hun voertuig daar parkeren. De hoop is dat uitbreiden van betaald parkeren dat probleem oplost. Het stadsdeel wil daarom dat de gemeente hun plan overneemt en het in 2020 invoert.

Lees ook: Petitie tegen uitbreiding betaald parkeren in Nieuw-West: 'Waarom veranderen wat goed is?'

Veel inwoners werden overvallen door het plan, zo bleek tijdens de vergadering van het stadsdeel. Bewoners konden inspreken en dat deden ze dan ook fanatiek. Zelden kwamen meer insprekers naar het stadsdeelkantoor: zo'n twintig mensen wilden hun zegje doen.

'Er is helemaal niet met bewoners samen nagedacht', zei een van hen. 'Ga terug naar de tekentafel en betrek bewoners erbij. Ze zijn echt creatief en weten precies wat er nodig is in de straat.'

Een overzicht van het plan voor Nieuw-West. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hamvraag
Voor velen is het onduidelijk: heeft Nieuw-West eigenlijk wel een parkeerprobleem? Sommigen vinden dat er genoeg parkeermogelijkheid is. Anderen ervaren wel parkeerdruk, maar vinden dat te snel wordt gegrepen naar betaald parkeren. 'Dat is het aller-, allerlaatste wat je moet willen.'

Dat er onder bewoners angst leeft, werd in ieder geval wel duidelijk. Een bewoner die twee auto's heeft vanwege de mantelzorg voor zijn moeder, wist niet of hij die zorg wel kan voortzetten. Een tweede is bang dat er veel minder visite komt en een ander vindt dat de auto voor veel mensen in Nieuw-West 'geen luxe' is.

Lees ook: Gemeente wil betaald parkeren in Noord verder uitbreiden

Een lerares van een basisschool meent dat het lerarentekort extra groot wordt doordat veel leerkrachten van buiten de stad komen. 'Als ze hun auto niet kwijt kunnen, zoeken ze een baan dichter bij huis.' En het openbaar vervoer biedt geen alternatief, werd gezegd. 'Op en neer naar De Pijp kost me tien euro.'

Voorstander
Toch was er ook een enkeling die voorstander van de plannen is. 'Betalen is niet leuk, maar je krijgt er veel voor terug. Nu komen veel dagjesmensen, aannemers en toeristen hier omdat het gratis is. Ze laten troep achter. Met het betaald parkeren worden we weer baas in de eigen straat.'

Of de plannen in deze vorm daadwerkelijk doorgaan, is onduidelijk. Verschillende politieke partijen willen dat er aanpassingen worden gedaan. Het stadsdeelbestuur gaat daar naar kijken.