Advertentie
Politiek
Ook stadsdeelcommissie lijkt tegen betaald parkeren Nieuw-West, maar maakt het nog uit?
De weerstand tegen de uitbreiding van het betaald parkeren in Nieuw-West neemt alleen maar toe. Honderden mensen spraken al in tegen het plan, een petitie werd 1500 keer ondertekend en nu lijkt ook een meerderheid van de stadsdeelcommissie tegen. Maar als het aan het stadsdeel zelf ligt, gaat de uitbreiding gewoon door.
Het plan om betaald parkeren uit te breiden is er om de parkeerdruk te verminderen. Zo zijn er gebieden waar mensen van buiten de stad hun auto neerzetten en vervolgens met de fiets of openbaar vervoer verder reizen en hun auto de hele dag laten staan. Op plekken waar nu nog blauwe zones zijn, zal dan net als in de rest van Nieuw-West een uurtarief komen.
Lees ook: Gemeente wil betaald parkeren in Noord verder uitbreiden
'Niets is gratis'
De stadsdeelcommissie is het niet eens met het plan om de betaalde zones uit te breiden. 'De bewoner vindt dat dit door zijn strot heen geduwd wordt,' zegt stadsdeelcommissielid Mohamed Alkhaduhimi (DENK). 'Dat is gewoon niet oké als overheidsorgaan.' Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen kent de stad een nieuw bestuurlijk stelsel waarbinnen de stadsdeelcommissies enkel advies kunnen geven aan de gemeenteraad en niet zelf besluiten mogen nemen.
Lees ook: Woede en onbegrip over 'krankjorume' uitbreiding betaald parkeren Nieuw-West
Ook Hamza Kacha die namens de PvdA in de stadsdeelcommissie zit zegt dat zijn partij grote bezwaren heeft tegen de Nota Parkeren zoals die er nu ligt. Volgens hem moet er eerst maar eens gekeken worden of in alle gebieden waar nu het betaald parkeren kan worden ingevoerd, de parkeerdruk daadwerkelijk te hoog is.
Met de drie PvdA’ers zijn in totaal tien van de vijftien leden van de commissie voorlopig niet voornemens om in te stemmen met het voorstel. Maar zij geven dus slechts een advies aan de Stopera. Alkhaduhimi: 'Bewonersparticipatie en lokale democratie worden in het coalitieakkoord benoemd. En die zie ik niet terug als dit toch wordt doorgedrukt. De bewoners zeggen heel duidelijk: "Nee, dit willen wij niet."'
Lees ook: Petitie tegen uitbreiding betaald parkeren in Nieuw-West: 'Waarom veranderen wat goed is?'
'Op het moment dat je moet betalen voor iets, dan wil niet iedereen dat,' reageert Erik Bobeldijk van het Dagelijks Bestuur van Nieuw-West. 'De politieke afweging zou dus moeten zijn waar je uiteindelijk het geld aan besteedt. Want niets is gratis.'
Handhaving
Dat er in het stadsdeel een probleem is met betrekking tot parkeerdruk, beaamt Alkhaduhimi: 'Het is in een aantal gebieden wel waar, want daar is onderzoek naar gedaan. Alleen zou ik zeggen: "Ga dan handhaven".'
Bobeldijk: 'Op alle vlakken heb je handhaving nodig, we hebben niet een onbeperkte hoeveelheid handhavers. Daar zitten ook kosten aan, die zie je anders uiteindelijk ook terug als bewoner.'
Bezoekersregeling
Toch zegt Bobeldijk dat er wel rekening wordt gehouden met de bewoners: 'Wij gaan voorstellen om maximaal rekening te houden met de achterliggende argumentatie bij de zorgen.' Zo wordt parkeren volgens de stadsdeelbestuurder niet duurder voor bewoners en wordt er gekeken naar mogelijke bezoekersregelingen.
Maar op de vraag of de uitbreiding van het betaald parkeren er uiteindelijk wel of niet komt, zegt Bobeldijk: 'Dat is niet aan mij, dat ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad.' Toch wordt er op 2 juli in de stadsdeelcommissie nog over het voorstel gestemd.