Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Gemeente vraagt steun in strijd tegen Japanse terrorplant

13 juni 2019, 13.48 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De gemeente vraagt burgers om hulp in de strijd tegen een plant uit Japan, die kademuren, funderingen, rioleringen en bestrating beschadigt. De plant, die bekendstaat als de Japanse duizendknoop, lijkt bijzonder lastig uit te roeien en steekt elk voorjaar opnieuw de kop op.

Het begon allemaal als een hobby in de negentiende eeuw: de Duitse arts Von Siebold stuurde wat zaadjes van de duizendknoop uit Japan naar Nederland en Duitsland, omdat de plant hem fascineerde. In de decennia die volgden, liftte het mee met tuinafval en verspreidde de plant zich door heel Nederland.

Lees ook: Gemeente trekt ruim acht miljoen uit voor bestrijden verwoestende plant

De duizendknoop doet het zó goed in ons land dat het andere planten verdringt van het aardoppervlak en zich een weg baant door tuinen en plantsoenen. Hoewel de plant er mooi uitziet, veroorzaakt het schade aan rioolbuizen, huizen, straten en kademuren.

Hulp
Vandaar dat de gemeente nu om hulp vraagt aan Amsterdammers. Ze vraagt mensen het te melden als de plant opduikt op een locatie die nog niet op deze kaart staat. Daarover kunt u de gemeente mailen naar [email protected].

Lees ook: Restaurant verwerkt verwoestende plant tot smakelijk gerecht

Verder geeft de gemeente tips over hoe mensen de plant zélf te lijf kunnen gaan. Zo is het volgens haar het beste om de duizendknoop met wortel en al uit te graven en de plant bij het restafval te gooien, dat verbrand wordt. Ook plukken is een optie: als in de periode maart tot oktober alle stengels om de twee weken worden uitgetrokken, vermindert dat de groeikracht van de plant aanzienlijk.