Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lucht in de stad nog altijd niet schoon genoeg; hoe werkt Actieplan Schone Lucht?

18 juni 2019, 16.27 uur · Aangepast 2 juli 2019, 10.01 uur

De Amsterdamse lucht is nog steeds niet schoon genoeg. De gemeente neemt daarom maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren met: Actieplan Schone Lucht.

Luchtverontreiniging is een mengsel van allerlei stoffen waaronder fijnstof en stikstofdioxide. 'Dit heeft effect op de luchtwegen en op hart- en vaatziekten omdat de kleinste fijnstofdeeltjes in de bloedbaan terecht kunnen komen en daar schade aanrichten', aldus Saskia van der Zee, expert luchtkwaliteit GGD in AT5's Amsterdam Informeert.

Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig en hebben het meeste last van de luchtverontreiniging. 

Meepraten? 
Meepraten over dit onderwerp kan op amsterdam.nl/schonelucht. Kijk hier naar meer afleveringen van Amsterdam Informeert.

Dieselauto's van voor 2006 niet meer binnen de ring 
Eén van de maatregelen uit het Actieplan Schone Lucht is dat vanaf volgend jaar dieselauto's van voor 2006 niet binnen de Ring A10 mogen rijden.

Twee jaar later, in 2022, moeten alle OV-bussen en touringcars uitstootvrij zijn binnen centrumring S100. Stapsgewijs moet uiteindelijk al het vervoer uitstootvrij worden in Amsterdam. 

Elektrische bestelbussen en slim laden 
Volgens Robert van den Hoed, lector Energie en Innovatie HvA, zijn er drie uitdagingen binnen het ambitieuze actieplan.

Lees ook: Amsterdams autoverkeer uitstootvrij? 'Goed idee, maar geef ons wat meer tijd'

'Er moeten meer elektrische tweedehands auto's op de markt komen, daarnaast is het van groot belang dat er meer elektrische bestelbussen komen en er moet slimmer worden geladen. Laden op het moment dat er energie beschikbaar is op het net en niet op het moment dat we allemaal thuiskomen, hier wordt hard aan gewerkt'. Toekomstige metingen moeten uitwijzen of de maatregelen hebben geholpen. 

Kan Amsterdam in 2030 volledig uitstootvrij zijn?