Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer boetes voor snorscooters na intensievere handhaving

20 juni 2019, 16.17 uur · Aangepast 20 juni 2019, 16.44 uur · Foto: Charlie Lou

In de eerste twee weken zijn er 799 boetes uitgereikt aan mensen die met hun scooter op het fietspad reden. Mogelijk heeft de intensievere handhaving na de eerste week daar aan bijgedragen. Wel vindt de gemeente dat de regel steeds beter wordt nageleefd.

Sinds begin april is het binnen de ring officieel verboden om met een snorscooters op het fietspad te rijden. Pas vanaf 3 juni worden er ook boetes uitgedeeld. Ondanks dat het beeld van de gemeente was dat tachtig procent van de mensen zich aan de nieuwe maatregel hield, werd wel de beslissing genomen om de handhaving flink op te voeren. Na de eerste week zijn er vijf keer zo veel handhavers ingezet. 

Dat heeft niet geleid tot vijf keer zo veel boetes. In de eerste vier dagen werden er in totaal 272 boetes uitgedeeld aan snorscooterrijders, gemiddeld 68 per dag. In de tien daaropvolgende dagen waren dat er 854, dus 85,4 per dag. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd door AT5. Daarbij moet gezegd worden dat in de eerste drie van die tien dagen er nog geen intensievere controle was. 

Lees ook: Beboete Thierry Baudet vindt de regels voor snorscooters verwarrend

'Naleving verbeterd'
De gemeente heeft het idee dat meer mensen aan de regels gewend zijn dan in de eerste week van de handhaving het geval was. 'Door wat we terugkrijgen van handhavers hebben we het idee dat de naleving sindsdien verder verbeterd is', laat een woordvoerder van wethouder Dijksma weten. Het is wel zo dat van de 854 boetes in de laatste tien dagen er maar liefst 580 waren voor mensen die met hun scooter op het fietspad reden.

'De eerstvolgende cijfers over aantallen boetes en verdere gevolgen van de maatregel komen aan het eind van het jaar. Dan publiceren we de eerste uitgebreide tussentijdse evaluatie van de maatregel', laat de woordvoerder ten slotte weten.