Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen opheldering over Schiphol-uitspraak wethouder Kock

21 juni 2019, 21.41 uur

Partij voor de Dieren en coalitiepartij GroenLinks willen opheldering over uitspraken die wethouder Udo Kock (D66, Economische Zaken) vanavond deed in AT5's Park Politiek.

In het programma reageert Kock op ideeën van onder andere GroenLinks om te gaan procederen tegen de verdere groei van Schiphol. 'En het idee om Schiphol te laten krimpen of te doen alsof dat geen enkele schade voor onze economie oplevert, dat vind ik echt ongekend naïef. En vandaar ook het idee dat we gaan procederen tegen Schiphol, wat misschien best wel zou kunnen, dat gaan we ook gewoon nooit, never, niet doen', zei Kock bij Park Politiek.

Lees ook: Wethouder Kock over rechtszaak tegen Schiphol: 'Gaan we never nooit niet doen'

'Opmerkelijke uitspraak'
De uitspraak zorgde bij onder andere Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren (PvdD) voor verbazing. 'Het is een opmerkelijke uitspraak. Ik wil wel weten: spreekt hij namens het voltallige college als hij het heeft over "we"? En is dit het enige voorbeeld van een beslissing dat hij een opdracht van de gemeenteraad niet uitvoert?'. 

Lees ook: Wethouder wil (en kan) groei Schiphol niet tegenhouden

Donderdag spoeddebat
En dat is waar Van Lammeren het vooral om gaat. 'Deze uitspraak is erg kwalijk: "het maakt niet uit wat de wens van de raad is, want ik vind het een slecht plan"', zegt de PvdD-fractievoorzitter. Hij heeft een spoeddebat aangevraagd. Donderdag zal dat debat plaatsvinden in de raadscommissie Algemene Zaken.

Lees ook: 'Amsterdam kan succesvol dwarsliggen als Schiphol toch wil groeien'

Hoogste bestuursorgaan
De uitspraak schoot ook bij coalitiegenoot GroenLinks in het verkeerde keelgat. 'De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. Als een meerderheid voor is, dan is dat zo. Het is naïef om te denken dat een meerderheid groei van Schiphol vanzelfsprekend vindt', zegt raadslid Imane Nadif in een tweet.

'Activistisch aandeelhoudersschap'
Nadif had eerder aan het college gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om juridische stappen te ondernemen tegen de verdere uitbreiding van de luchthaven Schiphol. De gemeente heeft een aandeel van 20 procent in Schiphol. GroenLinks riep het stadsbestuur op tot 'activistisch aandeelhoudersschap'. 

Lees ook: GroenLinks wil rechtszaken gaan voeren om groei Schiphol te stoppen

Wethouder Udo Kock had al eerder aangegeven dat een gang naar de rechter onwenselijk is omdat het de positie van de stad als aandeelhouder (20 procent) in Schiphol in de weg zou zitten. Ook wees Kock er op dat niet hij maar de minister van Infrastructuur over de uitbreiding van de luchthaven gaat.