Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister Grapperhaus over aanpak drugscriminaliteit: 'Stop met pillen slikken op festivals'

29 juni 2019, 09.46 uur · Aangepast 29 juni 2019, 10.38 uur · Foto: Pixabay

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de handhaving op drugsgebruik op festivals aanscherpen. Door het pillengebruik tegen te gaan, wil hij de drugscriminaliteit aanpakken.

'Met een pilletje kom je straks zo'n festivalterrein niet meer op', zegt hij tegen de Brabantse onderzoekredactie van het ED, BD en BN deStem. 'We moeten zo vooral de handelaren en drugsdealers harder aanpakken.'

Grapperhaus wil drugsgebruik juist maatschappelijk ter discussie stellen en harder aanpakken, te beginnen op festivals. 'Dat massale pillen slikken op festivals geeft een verkeerd signaal af, dat moet stoppen. Je moet het drugsgebruik van yogasnuivers aan de kaak durven stellen. Als het mensen lukt om vegetarisch te eten, dan kunnen we toch ook met z’n allen stoppen met pillen? Ik drink nu alcoholvrij bier, dat had ik tien jaar geleden ook niet gedacht', legt hij uit. 

Legalisatie-discussie
Zijn uitspraken zijn onder andere een reactie op de stemmen die opgaan voor het legaliseren van drugs. De gedachte achter legalisatie is dat als je het verdienmodel van drugscriminelen wegneemt, je de ondermijnende activiteiten ook aanpakt.

Maar daar heeft de minister absoluut geen oren naar: 'Niet in mijn tijd! Als je nu moedeloos wordt en alles legaliseert, word je het putje van de wereld. Dan vrees ik dat, over niet al te lange tijd, niet deze brave meneer meer op mijn plek zit, maar een kerel met een grote zonnebril die journalisten met vervelende vragen zo het gebouw uitgooit.'

Lees ook: Yogasnuivers demonstreren op de Dam: 'Adem uit, snuif in'

Yogasnuivers
De minister is niet de eerste die naar de gebruiker wijst wanneer het om de aanpak van drugscriminaliteit gaat. Oud-hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg pleitte vorig jaar al voor een bewustwordingscampagne, waarin gebruikers worden gewezen op hun gedeeltelijke verantwoordelijkheid voor het geweld in de drugswereld. De nationale korpschef Erik Akerboom noemde deze gebruikers voor het eerst 'yogasnuivers'. 

Dat standpunt, van de gebruiker verantwoordelijk maken, stuit sommigen tegen de borst. Afgelopen woensdag nog demonstreerde een groep tegen dat standpunt, door op yogamatjes op de Dam aan zogenaamde 'snuifyoga' te doen.