Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Yogasnuivers demonstreren op de Dam: 'Adem uit, snuif in'

26 juni 2019, 21.00 uur · Aangepast 27 juni 2019, 08.51 uur

Op de Dam vond vanmiddag een demonstratie plaats van 'Yogasnuivers'. Onder het mom - ‘adem uit, snuif in’ - werden poses als de ‘sos’-groet ingenomen om wit poeder van de yogamatjes af te snuiven. Ze uiten zich daarmee tegen ­politici en politiebazen die drugscriminaliteit willen oplossen door met de vinger te wijzen naar mensen die drugs gebruiken.

'Snuifyoga' wordt het fenomeen genoemd. Groepen jonge mensen die de hele week gezond leven en met yoga de stress beheersen, om in het weekeinde een lijntje cocaïne te leggen. Steeds vaker doen politici en bestuurders een moreel appèl op de gebruikers. Zo deelde de CristenUnie onlangs op de Zuidas druiven uit onder het mom: 'Niet snuiven, maar druiven'.

Ook bij de politie spreken ze steeds vaker de gebruikers aan op hun drugsgebruik. Politiebaas Erik Akerboom zei vorig jaar al dat 'cocaïneyogi’s' ook verantwoordelijk zijn voor drugsmoorden. En ook in Amsterdam uitte voormalig waarnemend burgemeester Van Aartsen kritiek. 'Overvallen, liquidaties en handgranaten aan de deur. Hiervan zou je nog kunnen zeggen dat deze dingen helaas gebeuren, maar wat als de lifestyle van de één bijdraagt aan de dood van een ander?'

Lees ook: 'De ondermijning van de stad door criminelen nadert een kritisch punt'

De yogasnuivers op de Dam voelen zich veroordeeld. Ze willen met hun actie de hypocrisie omtrent drugs aankaarten. 'Natuurlijk is er een verband en heb je een verantwoordelijkheid, maar je hebt ook geen alternatief. Mensen zoeken toch roesmiddelen. Dus waarom hebben we dan een gesprek over het over het bloed aan de handen van gebruikers en niet over het beleid wat daar achter zit', vertelt organisator Machteld Busz. 

Ze pleiten voor een open dialoog en beter beleid door bijvoorbeeld drugs te legaliseren. Schrijver Steve Rolles uit Engeland pleit al jaren voor legalisatie. Hij is betrokken bij de actie en spreekt vanavond in de Roode Bioscoop op het Haarlemmerplein. Volgens hem is overduidelijk dat een drugsverbod niet werkt. 'Er is steeds meer drugs en het wordt door steeds meer mensen gebruikt. Het is makkelijker verkrijgbaar en goedkoper dan ooit tevoren', bepleit hij.

AT5

Volgens Rolles zijn steeds meer mensen ervan overtuigd dat gereguleerde legalisatie de enige manier is om het internationale drugsprobleem aan te pakken. 'Het geld dat de overheid nu weggooit aan de 'war on drugs' kan je veel beter besteden aan voorlichting.'

Toch is er ook een grote groep tegen legalisatie met als grootste argument dat het een nadelig effect zou hebben op de gezondheid. Daarnaast zou het nog meer drugstoeristen aantrekken. De demonstranten benadrukken dat zij ook niet de oplossing weten, maar hopen dat door hun actie de discussie veel vaker en opener gevoerd gaat worden. 

Legale harddrugs?
Een Amsterdam waar harddrugs gewoon verkocht en gebruikt mogen worden, hoe zou zo’n wereld eruitzien? Wat doet dat met het drugsgebruik, de drugsgebruikers en met de drugscriminaliteit? In 2018 schetsten twee experts voor AT5 een dergelijke wereld. Bekijk dit scenario hier.