Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kabinet wil ook minder cash in winkels en grote contante betalingen verbieden

1 juli 2019, 09.57 uur

Het kabinet wil contante betalingen boven de 3000 euro gaan verbieden. Ook het briefgeld van 500 euro moet gaan verdwijnen. Zo wil de regering het witwassen door criminelen aanpakken. Eerder pleitte burgemeester Halsema ook al voor minder cash in winkels.

Nu geldt er alleen een meldplicht voor contante betalingen boven de 10.000 euro. Als het aan het kabinet ligt, wordt dat binnenkort een stuk lager. 'Winkeliers mogen het bedrag dan gewoon niet meer accepteren', zegt minister Wobke Hoekstra tegen de NOS

Lees ook: Amsterdams gezin met miljoen cash op zak opgepakt voor witwassen

Alleen voor winkeliers
Het verbod geldt alleen voor ondernemers als winkeliers en garagebedrijven. Mensen die spullen kopen op plekken als Marktplaats voor 3.000 euro of meer, mogen nog wel cash betalen.

Om het 500 euro-biljet te verbieden is meer werk nodig. Nederland heeft de steun van andere EU-landen nodig. Wel worden de biljetten volgens Hoekstra al niet meer uitgegeven. 

Aanstippen
Eerder stipte burgemeester Halsema het probleem van cash-betalingen ook al aan. Ze ging daarover al met verschillende winkeliers in gesprek. Daarbij waren ook de hoofdofficier van justitie en de Belastingdienst aanwezig. 

Lees ook: Burgemeester Halsema wil minder cash in winkels

Halsema linkte het gebruik van veel cash geld aan criminaliteit omdat deze transacties, in tegenstelling tot pinnen, geen sporen achterlaten. Daardoor kan het volgens haar misbruikt worden om op illegale wijze verkregen geld wit te wassen.