Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deel van de Elandsstraat wordt autovrij

2 juli 2019, 09.08 uur · Aangepast 2 juli 2019, 15.56 uur

Nog deze zomer wordt een deel van de Elandsstraat in het centrum autovrij gemaakt. Het gaat om het gedeelte tussen de Konijnenstraat en de Hazenstraat, een stuk van zo'n honderd meter. Dat is naar wens van veel buurtbewoners die al langer voor een veiligere straat voor hun kinderen pleiten.

Voor bewoners is het verbeteren van de veiligheid in de straat belangrijk omdat de 14e Montessorischool er is gevestigd, en die heeft drie gebouwen in de straat. Ook na schooltijd en in de vakantie maken buurtkinderen vaak gebruik van het schoolplein. 

Lees ook: Amsterdammers kunnen plan indienen voor autovrije 'leefstraat'

Ouders van kinderen van de 14e Montessorischool hebben samen met buurtbewoners een ontwerp gemaakt om de Elandsstraat veiliger en leefbaarder te maken. Het belangrijkste daarbij was het autovrij maken van de straat.

Plantenbakken
Om dat te bereiken worden er uitneembare paaltjes geplaatst zodat auto's niet meer door de straat kunnen. Ook worden er plantenbakken neergezet. Daarmee worden niet alleen auto's tegengehouden, maar wordt ook het fietsverkeer ontmoedigd.

Lees ook: Plantenbakken op parkeerplekken in Oost: 'Ziet er prachtig uit'

Eerder adviseerde de stadsdeelcommissie om de straat alleen tijdens schooltijden af te sluiten voor autoverkeer. Het dagelijks bestuur neemt dit advies dus niet over en sluit het gedeelte tussen de Konijnenstraat en de Hazenstraat volledig af. Wel komen er straatcoaches, die voor de sociale controle in de straat moeten instaan.