Start van hoofdcontent

Stad

nl

Afval Energie Bedrijf (AEB) legt afvalverbranding grotendeels stil

5 juli 2019, 17.02 uur · Aangepast 5 juli 2019, 17.21 uur

Het Afval Energiebedrijf in Westpoort legt vier van de zes verbrandingslijnen stil om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Hiermee hoopt het AEB de lijnen versneld op het niveau te brengen 'dat nodig is voor een betrouwbare en voorspelbare productie van afvalverwerking en energielevering'.

Slechts twee van de zes verbrandingslijnen blijven draaien en daarom spreekt het AEB van 'drastische maatregelen' binnen het bedrijf. Want ook de hoogrendementscentrale, waar het afval wordt omgezet in elektriciteit, wordt stilgelegd, net als de helft van een ouder gedeelte van de centrale. De maatregelen worden getroffen omdat het het AEB maar niet lukt controle te krijgen over de veiligheid van afvalverbranding.

Lees ook: Afval Energie Bedrijf (AEB) onder verscherpt toezicht wegens zorgen om veiligheid

Amsterdammer merkt niets
Wat betref afvalverwerking en stadsverwarming zijn er weinig gevolgen. Het afval in de stad wordt vooralsnog gewoon door het AEB gescheiden en verbrand. 'Dertig procent van het bedrijf blijft intact en dat is voldoende om het huishoudelijk afval van de stad te blijven verwerken. Bedrijfsafval wordt door andere afvalbedrijven opgevangen', zegt Kees Verhagen, woordvoerder van het AEB. 'We leveren samen met Nuon voor ongeveer de helft van de Amsterdammers warmte en dat blijven we doen door middel van noodaggregaten. Dus we blijven energie leveren, dat heeft ook te maken met waarom we deze maatregelen in de zomer doen. Er is dan minder vraag naar warmte, mensen zijn meer buiten. Vanaf oktober neemt de vraag naar warmte weer toe, maar tegen die tijd zal een groot deel van de capaciteit weer in bedrijf zijn.'

Lees ook: 'Miljarden kilo's giftig as van afvalverwerkers als AEB kwijt'

Onder toezicht
Sinds februari van vorig jaar staat het bedrijf onder toezicht door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied wegens zorgen om de veiligheid. In 2017 brak er bij het AEB maar liefst vijf keer brand uit. Mogelijke oorzaken zijn 'het ontbreken van een goed onderhoudsregime' en 'het niet beschikken over de benodigde technische kennis binnen de organisatie'.