Stad

'Minister Slob wil bestuur Haga Lyceum dwingen om op te stappen'

8 juli 2019, 23.07 uur · Aangepast 9 juli 2019, 10.20 uur

Whatsapp

Mocht de rechter besluiten dat het inspectierapport over het Cornelius Haga Lyceum openbaar mag worden, dan wil de minister van onderwijs Arie Slob het schoolbestuur dwingen op te stappen.

Dat schrijft de NRC. Het bestuur van de school heeft de publicatie van dat rapport aangevochten in een kort geding. Donderdag wordt de uitspraak in die procedure verwacht.

Lees ook: Haga Lyceum daagt onderwijsinspectie voor rechter: 'Onjuiste kritiek in rapport'

Aanwijzing op bestuur
Minister Slob zou de inhoud van het rapport van de Onderwijsinspectie 'dermate onrustbarend' vinden dat hij aan zou sturen op het vertrek van het bestuur. Om dat te bewerkstelligen, wil de minister een zogeheten 'aanwijzing op bestuur' voorbereiden, meldt de krant.

Als de school geen gehoor geeft aan die aanwijzing, kan het ministerie de financiering intrekken. Dat zou in feite het einde van het Haga betekenen.

Negatief rapport
Eerder bleek al dat het lyceum in het definitieve inspectierapport een onvoldoende zou krijgen. Volgens schooldirecteur Söner Atasoy is het rapport van de onderwijsinspectie 'onjuist, onrechtmatig en smadelijk'. Daarom besloot hij een kort geding tegen publicatie ervan aan te spannen.

Opspraak
Het Haga is al een tijd in opspraak. In maart van dit jaar gaf de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid aan 'zeer verontrustende signalen' te hebben ontvangen over de school van de AIVD. Er zouden 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Dat veroorzaakte veel onrust en leidde vooral tot veel vragen. Vorige week werd een onderzoek is ingesteld naar de manier waarop de AIVD heeft gehandeld bij het Cornelius Haga Lyceum. 

Whatsapp