Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Familie Nouri dreigt met juridische stappen: 'Ajax handelt niet ruimhartig'

9 juli 2019, 06.37 uur

De familie Nouri dreigt met juridische stappen als Ajax niet binnen een half jaar met een schadevergoeding komt. Volgens de advocaat van de familie lopen de gesprekken over een vergoeding met de voetbalclub 'niet makkelijk'.

'Je kunt registeren dat er niet heel erg ruimhartig tegenover de familie wordt gehandeld. Op een gegeven moment zullen we naar de rechter of arbitragecommissie moeten gaan', zegt advocaat John Beer in Nieuwsuur.

Het was gisteren precies twee jaar geleden dat Nouri (22) tijdens een oefenwedstrijd van Ajax in Oostenrijk een hartstilstand kreeg. Hij liep daarbij ernstige hersenschade op. Vorig jaar erkende Ajax volledige aansprakelijkheid, omdat de eerste zorg niet adequaat was.

Situatie onveranderd
De medische situatie is volgens de advocaat onveranderd. 'Als je iemand niet reanimeert terwijl hij een hartstilstand heeft, bereikt het zuurstofrijke bloed de hersenen niet. Als dat een tijd duurt, sterven de hersencellen af en die groeien niet meer bij.'

Lees ook: Profiel: Nouri de zachtmoedige Koning van Geuzenveld

Subcomateuze situatie
Volgens Beer is er sprake van een 'subcomateuze situatie waarin er subtiel contact met name tussen de familie en Abdelhak mogelijk is.' Volgens de advocaat is de familie  er van overtuigd dat Nouri zich bewust is van zijn situatie. 'Een gesprek is niet mogelijk, maar de indruk is dat hij echt gevangen is in een lichaam dat hem het volstrekt onmogelijk maakt om naar buiten toe op een normale manier te communiceren.'

Niet adequaat
Ajax-directeur Edwin van der Sar bood vorig jaar zijn diepe verontschuldigingen aan. Uit onderzoek kwam vast te staan dat de hulpverleners na Nouri's hartstilstand niet voldoende gericht waren op het meten van de hartslag, de bloedcirculatie en een eventuele reanimatie. Ook had de aanwezige defibrillator eerder ingezet moeten worden.