Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter besluit over Namenmonument: is de gemeente terug bij af of niet?

9 juli 2019, 07.08 uur · Aangepast 9 juli 2019, 09.26 uur

Moeten de gemeente en het Auschwitz Comité helemaal opnieuw beginnen? Of moeten de omwonenden de komst van het Namenmonument nou eenmaal accepteren? Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak die de omwonenden van het Weesperplantsoen hebben aangespannen.

Het is een belangrijke uitspraak over het veelbesproken monument. Het Namenmonument moet het eerste nationale gedenkteken worden waar slachtoffers van de holocaust met naam en toenaam worden genoemd. Een ontwerp is al klaar en moet aan het Weesperplantsoen komen.

Lees ook: Mooi eerbetoon werd pijnlijke strijd: rechter buigt zich opnieuw over Namenmonument

Muren
Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum.

Maar omwonenden zien dat niet zitten. Ze vinden de gedachte erachter mooi, maar de uitwerking niet. Ze vrezen een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook vinden ze het monument te groot en zijn ze bang dat de grote muren voor donkere plekken en daardoor onveilige situaties zorgen.



Terug bij af?

Ze spanden een zogenoemde bodemprocedure tegen de gemeente aan omdat ze vinden dat de vergunningsprocedure voor de bouw van het monument niet rechtmatig is verlopen. Als de rechter hen gelijk geeft, zijn de gemeente en het Auschwitz Comité terug bij af. De gehele procedure, van het zoeken naar een passende locatie tot aan alle vergunningaanvragen, zal dan opnieuw doorlopen moeten worden. 

Als de gemeente gelijk krijgt, dan is de realisatie van het monument weer een stapje dichterbij.