Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nail house' op braakliggend terrein naast Paradiso

10 juli 2019, 13.31 uur · Aangepast 10 juli 2019, 17.24 uur · Foto: Leonard van Munster

Op het braakliggende stukje grond naast Paradiso heeft kunstenaar Leonard van Munster een zogeheten 'nail house' gebouwd. Het huisje, dat oogt als een klein pittoresk monumentaal pand, is volgens de maker geplaatst uit protest en verzet, 'maar ook als een vorm van verlangen'.

De kunstenaar zegt het huisje te hebben gemaakt om de hoge huurprijzen en woningnood in de stad aan de kaak te stellen. Ook vindt Van Munster dat atelierruimtes onbetaalbaar zijn en kunstenaars die kunst willen maken in de openbare ruimte bij overheden tegen een muur oplopen.

Het kleine blauwe 'nail house' lijkt exact hetzelfde huisje te zijn dat Van Munster in maart van dit jaar plaatste op een bouwplaats aan de Brouwersgracht. Ook toen wilde de kunstenaar aandacht voor kunst in de openbare ruimte.

Lees ook: Kunst in een bouwput als 'symbool voor verzet'

Eerdere kunstwerken
Het is niet de eerste keer dat Van Munster dit soort werk in de stad plaatst. Eerder al zijn verschillende kunstwerken van Van Munster door de gemeente weggehaald. In 2018 verdween het 'ik hou van je'-lichtkunstwerk langs de A10, ondanks protest uit de buurt.

Lees ook: 'Een fata morgana van geluk'

Ook onder de A10 tussen Bos en Lommer plaatste Van Munster het kunstwerk Fata Morgana. Daar kwam veel discussie over of het bijvoorbeeld wel brandveilig genoeg was. Tegen AT5 zei Van Munster toen: 'Al die regelgevingen, je wordt alleen maar tegengewerkt in plaats van dat je samen zou moeten optrekken.'