Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Celstraffen tot ruim 4 jaar opgelegd in zaak Insiya

11 juli 2019, 09.14 uur · Aangepast 11 juli 2019, 12.10 uur

De rechbank heeft zojuist uitspraak gedaan in de zaak rond de veelbesproken ontvoering van de destijds tweejarige peuter Insiya in 2016. Zes verdachten die daarbij betrokken zouden zijn geweest krijgen daarom celstraffen opgelegd tot 4 jaar.

Oud-politieagent Erik S. moet 4 jaar en 3 maanden de cel in, Robert H. en Daniël C. beiden vier jaar en Huib V. drie jaar zitten. De overige straffen zijn voor Willem V. en Liz S., zij kregen respectievelijk 12 en 16 maanden cel. Geen van de zes verdachten was in de rechtbank aanwezig.

Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer gehaald. Daarna is ze naar India gebracht, waar ze sindsdien bij haar vader Shehzad Hemani woont. Hij is, ondanks verzoeken van het OM, nooit verhoord. India weigert hem uit te leveren.

Vervolging van de vader
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4,5 jaar cel tegen Erik S., Daniël C. en Robert B. De overige betrokkenen zouden volgens het OM een celstraf uit moeten zitten van 3 tot 4 jaar. 

Lees ook: Tot 4,5 jaar cel geëist tegen verdachten van ontvoering Insiya

Nu de uitspraak van de rechter bekend is, zullen de vader van Insiya en een neef van hem worden gedagvaard. Beiden verblijven waarschijnlijk in India. Het land wil Hemani, ondanks 180 verzoeken van het OM, niet uitleveren. 

Ouderlijk gezag
In maart bepaalde een Nederlandse rechter al wel dat Hemani het ouderlijk gezag over zijn dochter verloor. Hoe het nu met de inmiddels vijfjarige Insiya gaat, is onduidelijk. De kinderbescherming maakt zich zorgen om haar emotionele ontwikkeling, omdat zij van de ene op de andere dag is weggehaald bij haar moeder.