Start van hoofdcontent

Stad

nl

Expositie over biculturele lhbti-geschiedenis: 'We zijn buitengesloten'

14 juli 2019, 07.00 uur · Aangepast 14 juli 2019, 14.57 uur

Een tentoonstelling over de biculturele lhbti-geschiedenis van Nederland. Dat is 'Nos Tei', wat een aanzet moet zijn tot een 'meer inclusieve beschrijving' van de lhbti-geschiedenis.

Het is een reactie op de expositie 'With Pride', die vorig jaar plaatsvond. Daarop kwam veel kritiek omdat de zwarte lhbti'er er niet in voorkwam.

'Hoe kan het dat de tentoonstelling ging over het vieren van de lhbti+ strijd, dat zwarte mensen niet worden meegenomen? Over wie gaat het dan? Zeg je dan onbewust of zelfs bewust dat wij er niet toe doen, er niet zijn geweest of onze strijd er niet toe doet? Dat vind ik heel gevaarlijk en pijnlijk', zegt Naomie Pieter, co-curator van de Nos Tei-exposite. 

Lees ook: LHBTIQ+ serie: Het 'anti-label' van Naomie

Belangrijk
Pieters is blij met de expositie. 'Als je uit een geschiedenis komt waarin jij niet gezien wordt, niet gevierd wordt en er racistische karikaturen bestaan, dan is een expositie als deze of je eigen verhaal vertellen ontzettend belangrijk.'

Julian Isenia vindt het jammer dat het nodig is om te zeggen dat zij er zijn. 'Blijkbaar is het nodig om te zeggen jullie hebben ons buitengesloten in jullie verhaal, dus we moeten tegen jullie zeggen, we willen meegenomen worden in jullie verhaal.'

Lees ook: LHBTIQ+ serie: Waar staat die + eigenlijk voor?

OBA
Volgens hen is dit niet het einde, maar juist het begin van een gesprek. Ze willen er met 'Nos Tei' voor zorgen dat zwarte lhbti'ers vanaf het begin betrokken worden. De expositie is vanaf vandaag tot 4 september 2019 te bezoeken op de derde verdieping van de Openbare Bibliotheek op de Oosterdokkade.