Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgboerderij De Boterbloem moet vóór februari vertrekken

15 juli 2019, 21.02 uur

Zorgboerderij De Boterbloem moet voor 1 februari 2020 vertrekken uit de Lutkemeerpolder. Daarna komt er wel een nieuwe zorgboerderij in het gebied. Welke partij daarvoor verantwoordelijk zal zijn, wordt door de gemeente bepaald aan de hand van een prijsvraag.

Dat schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad.

Sluiting
De Boterbloem is het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam. Op de boerderij werken mensen met een psychiatrische, criminele of verslavingsachtergrond die op deze manier hun dag op een zinvolle manier kunnen besteden.

Lees ook: Wederom protest tegen sloop De Boterbloem: 'De strijd is nog niet gestreden'

Al enkele jaren hing de zorgboerderij sluiting boven het hoofd. In 2017 werd bekend dat De Boterbloem uiteindelijk zou moeten wijken voor een bedrijventerrein. 

Samenwerking
Medewerkers en sympathisanten gingen daarop in protest om te strijden voor het behoud van De Boterbloem. Ze konden daarbij in eerste instantie nog rekenen op steun van partijen als GroenLinks.

Lees ook: Ook het nieuwe college wil plannen voor de Boterbloem doorzetten 

Uiteindelijk besloot de gemeente om te gaan kijken naar een eventuele samenwerking tussen de zorgboerderij en het toekomstige bedrijventerrein. 

Drie hectare
De boerderij zou dan wel terrein in moeten leveren. In totaal mocht De Boterbloem nog drie hectare beslaan. Te weinig om een ecologische zorgboerderij draaiende te houden, oordeelde de organisatie.

Lees ook: Gemeente wil samenwerking tussen zorgboerderij De Boterbloem en bedrijventerrein

De gemeente gaat daarom nu op zoek naar een partij die wél akkoord gaat met de drie hectare. Wel mag De Boterbloem er nog voor kiezen om mee te doen aan de prijsvraag, mochten ze toch akkoord gaan met de kleinere oppervlakte.