Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Commissie die brug over het IJ onderzoekt is eindelijk compleet

15 juli 2019, 21.08 uur · Aangepast 15 juli 2019, 23.08 uur · Foto: Javabrug Oost - versie 2

'Sprong over het IJ' heeft er twee nieuwe leden bij. Daarmee is de commissie, die advies uit zal brengen over de komst van de Javabrug, eindelijk compleet.

Bewoners en verschillende overheden steggelen al jaren over de verbinding naar Noord. Daarom werd het project 'Sprong over het IJ' in het leven geroepen. 

Lees ook: Commissie 'Sprong over het IJ' nog steeds geen voorzitter: 'Miljoenen euro's verder'

De leden moesten gaan bemiddelen tussen de verschillende partijen. Het enige probleem was dat de commissie maandenlang niet gevuld kon worden. Zo was er zelfs nog geen voorzitter. 

Eindelijk aan de slag
Na lang zoeken bleek de Belgische hoogleraar Alexander D'Hooghe een geschikte kandidaat om 'Sprong over het IJ' te gaan leiden. Inmiddels zijn daar twee leden bij gekomen, waardoor de commissie nu eindelijk aan de slag kan gaan. 

Lees ook: Belgische hoogleraar gaat onderzoek naar brug over het IJ leiden

Het gaat om Larissa van der Lugt, directeur van het Erasmus UPT, en stedenbouwkundige Maarten Schmitt. 

Expertise
Van der Lugt is expert in haveneconomie en logistiek. Het zelfstandige expertisecentrum waarvan ze directeur is, werd opgericht door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Schmitt werd vanuit zijn expertise onder meer aangesteld als stadsbouwmeester van Den Haag, stadsarchitect van Groningen en jurylid voor Prix de Rome. Momenteel is hij lid van het kwaliteitsteam van de Rijnlandroute in Zuid-Holland.

In de zomer starten
De nieuwe commissie gaat deze zomer van start. De leden gaan dan eerst de beschikbare informatie in kaart brengen. Daarna buigen ze zich over het formuleren van een gedeelde visie, om vervolgens alle opties voor een verbinding over het IJ te onderzoeken.

Lees ook: Dit zijn de zes varianten van de brug over het IJ

Naar verwachting ligt er in het tweede kwartaal van 2020 een advies klaar. Dat is een jaar later dan verwacht.