Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgaansplekken bezaaid met lachgasballonnen: 'Het is een teringzooi!'

28 juli 2019, 20.22 uur

In de omgeving van grote uitgaansgebieden in de stad is de stoep elke dag bezaaid met ballonnen die gebruikt worden voor lachgas. Handelaren verkopen de lachgasballonnen op straat en heel veel toeristen maken er gebruik van.

Davey Mell van Café Old Sailor aan de Oudezijds Achterburgwal op de Wallen is er helemaal klaar mee en stuurde AT5 een filmpje van de plastic bende. Daar zijn ballonnen op straat te zien, ballonnen in het water en ballonnen in portieken.

'Mensen worden high, het is gevaarlijk', vindt Mell. 'Het is ook een teringzooi. Wij moeten het veiliger en schoner maken, maar op deze manier werkt het niet.'

Lees ook: Is lachgas een onderschuldig roesmiddel of moet het gebruik worden tegengegaan?

Rotterdam en Utrecht
In Rotterdam en Utrecht is de verkoop van lachgas al verboden, maar in Amsterdam wordt er nog niet gesproken over een verbod.

Mell heeft daar een uitgesproken mening over: 'Schaf het af, de buurt is te druk. We willen met iedereen een mooie buurt maken. Het is de mooiste buurt die er is en dit werkt niet.'

AT5

APV
Verschillende politieke partijen vinden ook dat het tijd is voor een verbod. Nicole Temmink van de SP ziet de overlast die lachgas veroorzaakt ook en vindt dat er maatregelen moeten komen, maar ze voelt niet veel voor een algeheel verbod, omdat dit te lastig te handhaven zou zijn. Daarom stelt ze voor om een Algemene Plaatselijke Verordening, een APV, uit te zetten op drukke plekken in de stad.

'In bepaalde gebieden in Amsterdam waar echt de overlast heel groot is, zou je met dit met de APV kunnen verbieden', legt Temmink uit. En volgens haar is de Wallen zeker een gebied dat je zou kunnen aanwijzen. 

Lees ook: Gemeente neemt vooralsnog geen nieuwe maatregelen tegen lachgas

Verbod
Ook de VVD vindt dat Amsterdam, net als Rotterdam en Utrecht, het gebruik en de verkoop van de drug in bepaalde delen van de stad moet kunnen verbieden. 'Het kan gewoon. In Rotterdam en Utrecht hebben we dat gedaan en ik zou nu wel de rest van de gemeenteraad en de burgemeester op willen roepen om ook op dit verbod over te gaan', zegt Rik Torn.

De VVD'er ziet dat mensen vaak tot diep in de nacht de drug gebruiken, wat volgens hem tot overlast zorgt. Daarnaast vindt Torn dat er ook rekening gehouden moet worden met de volksgezondheid. 'Maar Amsterdam moet vooral kijken naar de problemen die het oplevert voor de openbare orde op straat. Dat moet ook een reden zijn om te zeggen: 'Tot hier en niet verder'. We moeten dit nu ook echt kunnen gaan verbieden.'