Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cornelius Haga Lyceum krijgt niet de uitbreiding die het wil

30 juli 2019, 09.16 uur · Aangepast 30 juli 2019, 14.51 uur · Foto: AT5

Het Cornelius Haga Lyceum heeft terecht geen financiering gekregen voor de grote uitbreiding die het wilde bewerkstelligen. Dat heeft de rechter vanmorgen besloten.

Cornelius Haga Lyceum
Het Cornelius Haga Lyceum is van alle scholen in Amsterdam misschien wel het vaakst in het nieuws geweest. We snappen het als je de draad een beetje kwijt bent. Hier valt te lezen hoe het ook alweer allemaal zit. 

Volgens Soner Atasoy, directeur van de middelbare school, zijn er voor aankomend schooljaar 220 nieuwe aanmeldingen. De gemeente beweert dat er 129 leerlingen zijn geplaatst via centrale loting. Feit blijft dat er meer ruimte nodig is om de nieuwe leerlingen onder te brengen. Over de grootte en invulling van die uitbreiding kwamen de school en de gemeente in conflict. 

Lees ook: Haga Lyceum eist extra huisvesting bij rechter: 'Comenius Lyceum biedt ruimte aan'

Atasoy wilde voor 2200 vierkante meter uitbreiden en vroeg daar eind 2018 een financiering aan. De gemeente wilde echter voor 'slechts' 665 vierkante meter uitbreiden en met een aannemer van de gemeente. Atasoy was het niet eens met de werkwijze van deze aannemer.

Achterhaald
De financieringsaanvraag uit 2018 werd volgens de rechter terecht afgewezen. De drie miljoen euro die de school achtte nodig te hebben, was gebaseerd op een prognose uit 2013. Hieruit zou blijken dat het Haga Lyceum met 300 leerlingen zou groeien. De rechter oordeelde dat deze prognose achterhaald is. 

De spoedprocedure over het conflict over de aannemer en bouwwerkzaamheden, is tijdens de zitting teruggetrokken. Hier heeft de rechter zich dus niet over uitgesproken. 

Atasoy laat aan AT5 weten dat het Cornelius Haga Lyceum het er niet bij laat zitten en doorgaat met procederen over de verbouwing. De gemeente is blij met de uitspraak en gaat kijken hoe nu verder te gaan met de uitbreiding van de school.