Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verdachte moord Rinia Chitanie kreeg al een jaar psychische hulp

31 juli 2019, 11.00 uur · Aangepast 31 juli 2019, 14.24 uur

Vanochtend was de eerste pro-formazitting in de zaak van Rinia Chitanie. De 68-jarige vrouw overleed in juni aan de gevolgen van een zware mishandeling.

Op zondagavond 21 april rond 22.00 uur werd Chitanie zwaar mishandeld op de Geervliet in Buitenveldert. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar in juni. De verdachte stond vandaag voor de rechter. De twintigjarige man is een statushouder. 

Lees ook: Verdachte dood Rinia Chitanie vandaag voor rechter

Twee activisten van Rechts in Verzet demonstreerden voor de deur van de rechtzaal. 


Onze verslaggever Cecile van de Grift was bij de zitting aanwezig. Daarin werd duidelijk dat de officier van justitie de ten laste legging wil aanpassen naar moord of doodslag, aangezien Chitanie later overleed. Verdachte Huruy G. bleek in het onderzoek nauwelijks aanspreekbaar. Daarom heeft de rechter besloten dat hij wordt opgenomen in een psychiatrische opvang. 

G. maakte ook tijdens de zitting op z'n zachtst gezegd geen hele heldere indruk. Zo kwam hij lachend de rechtszaal binnengelopen, op slippers. Toen hem gevraagd werd hoe hij tegenover een opname in het Pieter Baan Centrum staat, vroeg hij of hij mocht gaan roken. G. werd eerder al een jaar behandeld bij Arkin, een kliniek voor geestelijke gezondsheidszorg. Hij zat niet in een gesloten inrichting. 

Lees ook: Advocaat vermoedt psychose bij verdachte van fatale mishandeling Buitenveldert

De zaak gaat op 19 september om 13.30 uur verder.