Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verbijstering over verdachte moord Buitenveldert: 'Dit is voor mij geen mens meer'

31 juli 2019, 17.51 uur

Buurtbewoners van de vermoorde Rinia Chitanie uit Buitenveldert hadden het vandaag zwaar toen zij de verdachte, Huruy G., zagen in de rechtszaal. G. wordt verdacht van de moord op en de verkrachting van de 68-jarige Chitanie.

G. is een 20-jarige statushouder uit Eritrea. Op zijn slippers en in een trainingsbroek kwam hij met een duidelijke lach op zijn gezicht de rechtszaal binnengelopen. 'Dat maakt mij woedend. De familie van het slachtoffer zit ook in de zaal', zegt buurtbewoner Hannah van Beetz, die uit steun voor de nabestaanden naar de zitting was gekomen. 

Lees ook: Verdachte moord Rinia Chitanie kreeg al een jaar psychische hulp

Psychose
De advocaat van Huruy G. liet eerder al aan AT5 weten dat zijn cliënt mogelijk in een psychose verkeerde tijdens de mishandeling en de verkrachting op eerste paasdag. Chitanie overleed in juni aan haar verwondingen. Psychologen probeerden G. de afgelopen weken te onderzoeken, maar er was geen gesprek met hem mogelijk. Hierop heeft de rechtbank vandaag besloten dat G. in een kliniek onderzocht moet worden. 

Toen de rechter hem vroeg wat hij ervan vond als hij zou worden opgenomen in een forensisch psychiatrische kliniek, antwoordde G.: 'Mag ik pauze? Ik wil graag roken.'

'Dit is voor mij geen mens meer'
Bij de buurtbewoners schoot dit in het verkeerde keelgat. 'Dit is voor mij geen mens meer', zegt een bewoner, die zich sinds het incident niet meer veilig voelt in de buurt. Het besluit van de gemeente dat er een 24-uurs opvang voor ongedocumenteerden in de buurt komt, komt dat gevoel niet ten goede.

Lees ook: Verdeeldheid in Buitenveldert om opvang ongedocumenteerden

Sommige bewoners vrezen voor meer mensen met psychische problemen. 'Ik denk dat die mensen veel beter moeten worden doorgrond. Je kan ze toch niet zomaar in een buurt plaatsen. Dan is het net of je een Pieter Baan Centrum hebt, maar dan in ons winkelcentrum', aldus bewoner Ankie Friedlander. 

De rechtszaak wordt op 19 september om 13.30 uur vervolgd.