Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partij voor de Dieren verbaasd over 'opofferen' bomen in Oost

31 juli 2019, 20.27 uur · Aangepast 31 juli 2019, 20.46 uur

De Partij voor de Dieren is geschrokken van het voornemen van stadsdeel Oost om alle bomen in de Eerste van Swindenstraat om te hakken.

De bomen moeten wijken omdat de straat opnieuw ingericht wordt. Ook zouden door de wortels van de bomen tegels losraken en zou straatverlichting door de wortels kapot gaan. 

Lees ook: Bomen in Eerste Van Swindenstraat moeten vrezen voor voortbestaan

Bomen naar de grond
'De fractie van de Partij voor de Dieren rolt van de ene in de andere verbazing door het gemak waarmee dit college de bomen in de stad naar de grond haalt', schrijft PvdD-raadslid Anke Bakker. 'Woningbouw, sporthal, tijdelijke parkeerplaats: er is altijd een prangende noodzaak voor het opofferen van bomen.'

Bakker hoopt dat het stadsbestuur gaat 'ingrijpen bij stadsdeel Oost'. 'Beseft het college dat het tientallen jaren gaat duren voordat nieuwe jonge sprietjes weer dezelfde kwaliteiten (luchtzuivering, waterberging, biodiversiteit) hebben als de huidige oude bomen in de straat?'

Lees ook: Ondernemers vrezen éénrichtingsverkeer Eerste Van Swindenstraat: 'Het geeft narigheid'

Eénrichtingsverkeer
Ook veel bewoners en ondenemers zijn tegen de bomenkap in de Eerste van Swindenstraat. Een petitie tegen de bomenkap is inmiddels ruim 500 keer ondertekend. Ook is er verzet tegen de herinrichting. Verkeer mag straks vermoedelijk maar in één richting door de straat heen.

In het najaar wordt het voorlopige ontwerp van de herinrichting gepresenteerd, het definitieve ontwerp moet eind 2019 bekend worden.