Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM wil verbod op motorclub die gelinkt wordt aan aanslag op Panorama

2 augustus 2019, 11.11 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan de rechtbank gevraagd om Caloh Wagoh Motorcycle Club te verbieden. Leden van deze motorclub zaten achter de aanslag op het redactiegebouw van de Panorama.

Het pand in Sloterdijk werd in juni van vorig jaar onder vuur genomen met een antitankwapen. Drie mannen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 en 4 jaar. Zij zijn of waren lid van de motorclub.

Lees ook: Verdachte aanslag Panorama: 'Ik kreeg het verzoek op de uitkijk te staan'

Subcultuur van geweld
Ook mishandelden vijf leden van de club een man in een Amsterdams Wokrestaurant. Dit gebeurde in februari van vorig jaar. Het slachtoffer liep letsel op in zijn gezicht, hoofd en in zijn nek.

Volgens het OM zijn leden van Caloh Wagoh structureel betrokken bij misdaden. 'Binnen de club bestaat een subcultuur die het plegen van geweld door de leden uitdrukkelijk stimuleert en faciliteert', laat het OM weten. 'De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop Caloh Wagoh zich in de samenleving laat zien, zich afsluit van overheidscontrole en die zelfs actief tegengaat, creëert een subcultuur van wetteloosheid. Het structureel plegen van criminaliteit is de norm.'

Het verbod van de motorclub is onderdeel van landelijk beleid waarbij 'outlaw motorcycle gangs' worden aangepakt. Op die manier zijn Bandidos, Satudarah, Hells Angels, No Surrender en Catervarius ook al verboden.