Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deel leerlingen Haga Lyceum mag naar schoolgebouw in Bos en Lommer

5 augustus 2019, 14.23 uur · Aangepast 5 augustus 2019, 15.44 uur

Wethouder Marjolein Moorman heeft een manier gevonden om de uitbreiding van het Cornelius Haga Lyceum mogelijk te maken. Een deel van de leerlingen kan na de vakantie terecht in het schoolgebouw van Het Reinaert in Bos en Lommer. Haga-bestuurder Soner Atasoy wil echter geen gebruikmaken van het gebouw.

De islamitische middelbare school heeft komend schooljaar tientallen extra aanmeldingen. Zowel de school als de gemeente vinden dat er een uitbreiding nodig is om die leerlingen onderwijs te kunnen bieden, het gebouw aan de Naritaweg alleen zou niet genoeg zijn.

Lees ook: Haga Lyceum en gemeente voor de rechter: wat ging er aan vooraf?

Tegengewerkt
Het schoolbestuur wilde extra plek voor nieuwe leerlingen. De gemeente zette een aannemer in, maar die wilde niet verder werken omdat hij tegengewerkt zou worden. Daarna stonden de school en gemeente voor de rechter, de gemeente kreeg uiteindelijk gelijk.

Daarmee was er nog geen manier gevonden om de uitbreiding door te laten gaan. 'De gemeente Amsterdam heeft verschillende mogelijkheden onderzocht, waaronder leegstaande (school)gebouwen', schrijft Moorman vandaag in een brief aan de gemeenteraad. 'Het schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat 27 blijkt nu de enige realistische locatie.'

Lees ook: Haga Lyceum eist extra huisvesting bij rechter: 'Comenius Lyceum biedt ruimte aan'

Langere termijn
De leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum kunnen er in ieder geval volgend schooljaar terecht. Moorman schrijft echter dat het pand ook 'op langere termijn in toekomstige huisvestingsbehoefte van het Cornelius Haga Lyceum kan voorzien'. Eerder was al bekendgemaakt dat de leerlingen van Het Reinaert na de vakantie zouden verhuizen naar het gebouw van het Comenius Lyceum, waarmee het huidige pand dus vrijkomt.

Directeur van het Cornelius Haga Lyceum Soner Atasoy laat in een reactie weten niet tevreden te zijn met de geboden oplossing. De school is niet van plan gebruik te gaan maken van het gebouw aan de Reinaert de Vosstraat. 'Dit ligt natuurlijk in de lijn der verwachting, de gemeente doet er alles aan om onze groei te blokkeren.'

Twee opties
Volgens Atasoy zal zijn school de komende jaren groeien tot minstens 950 leerlingen, het pand aan de Reinaert de Vosstraat biedt echter ruimte aan 450 leerlingen. 'Er zijn twee opties. Wij willen in het pand van het Comenius Lyceum, dat gebouw is voor ons groot genoeg. En dan kunnen zij naar de Reinaert de Vosstraat, want hun leerlingenaantallen krimpen.' 

'Of we gaan naar de Raad van State, wij willen gewoon uitbreiden op het terrein waar we nu zitten op de Naritaweg. We hebben 5000 meter, dat is voldoende om uit te bouwen', laat Atasoy weten.

Ouders van leerlingen en directe omwonenden van het pand aan de Reinaert de Vosstraat zijn vandaag door de gemeente op de hoogte gesteld.