Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voetgangers zijn fietsers op voetpaden Vliegenbos zat: 'Loopt de spuigaten uit!'

9 augustus 2019, 21.00 uur

De voetpaden in het Vliegenbos zijn enorm populair onder fietsers die de paden gebruiken om hun route af te snijden. Maar voetgangers worden gek van de hordes fietsers en zeggen dat er vaak nare situaties ontstaan.

Officieel is het niet de bedoeling dat er over de voetpaden gefietst wordt en daarom werden er ook fietssluizen geplaatst om de fietsdrukte tegen te gaan. Maar één van die sluizen is deze week door vandalen gesloopt, en nu kunnen fietsers dus weer met alle gemak vanaf het fietspad het voetpad op. 

Lees ook: Gehate fietssluis Vliegenbos vernield: stuk hek compleet verdwenen

Sindsdien rijden er volgens de Noorderlingen Bram en Hetty Oorbeek, die iedere dag van de voetpaden gebruik maken om hun hond uit te laten, weer veel meer fietsers op de voetpaden. Volgens Bram en Hetty gedragen zij zich vaak asociaal jegens voetgangers.

Hetty: 'Wat ze zeggen ga ik niet eens herhalen, maar ze roepen gewoon dat je alle ziektes kan krijgen die er maar bestaan.'

Dringen in de ochtendspits
Volgens Bram begon de fietsdrukte toen er zeven jaar geleden een pontsteiger werd aangelegd aan de Zamenhofstraat. Fietsers die tussen de Nieuwendammerdijk en deze steiger reizen, kiezen ervoor over de voetpaden dwars door het bos te rijden, in plaats van er omheen te rijden. 'Dat vinden ze normaal hier', zegt Bram. 

Vooral in de ochtendspits is het erg druk met mensen die snel naar hun werk willen. Bram is zelfs een keer tijdens zo'n ochtend door toedoen van een ongeduldige fietser in de sloot beland. Bram: 'Hij kwam van achter en omdat hij er langs wilde, gaf hij mij een duw. Ik viel zo in de sloot en brak mijn duim'.

Bewonersavond
Stadsdeel Noord organiseerde al twee keer een bewonersavond in de afgelopen twee maanden en nu is er weer een derde bewonersavond aangekondigd, in de hoop tot een oplossing te komen. Hetty en Bram zien er eigenlijk maar één: 'Zorg dat de binnenpaden fietsvrij worden gemaakt. Dat is wat wij willen, want het loopt echt de spuigaten uit hier.'