Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Mogelijk laatste keer Landjuweel bij de kerk op Ruigoord

10 augustus 2019, 13.32 uur · Aangepast 11 augustus 2019, 18.52 uur

De vrije geesten op Ruigoord in het Westelijk Havengebied kunnen dit weekend weer genieten van het festival Landjuweel, maar vanaf volgend jaar vindt het festival mogelijk niet meer plaats op de huidige plek bij de kerk.

Al sinds 1985 werd Ruigoord jaarlijks omgetoverd tot een cultureel walhalla. Rudolph Stokvis is daar al vanaf de eerste keer getuige van: 'We zijn waarschijnlijk een van de oudste festivals die er zijn en het heeft nog steeds dezelfde sfeer.' Ook de bezoekers zijn hetzelfde gebleven. 'Gisteren liep ik hier rond en toen dacht ik: "Ja, dit is het publiek wat we graag willen hebben".'

Lees ook: Verbazing op Landjuweel over kinderverbod in de avond: 'Belachelijk'

Strengere veiligheidseisen
Toch hangt er een donkere wolk boven het festival, want de kans is groot dat Landjuweel volgend jaar niet meer op dezelfde plek bij de kerk mag worden georganiseerd. Bij VOPAK, het bedrijf naast Ruigoord, waar brandstof wordt opgeslagen, komen strengere veiligheidseisen.

'VOPAK is een enorme olietank, waar tien miljoen liter olie per tank in blijkt te zitten', vertelt bestuurslid Marco de Goede van Ruigoord. 'Door alle regels die er tegenwoordig zijn voor veiligheid, wordt het steeds moeilijker om vlakbij zo'n bedrijf iets te organiseren.'

Lees ook: Regen mag pret niet drukken op mogelijk allerlaatste dag Landjuweel

Locatie
Het idee is om het jaarlijkse festival in het vervolg te verplaatsen naar het terrein naast Ruigoord. De organisatie is daar nog over in gesprek met de gemeente.

Toch lijken de festivalbezoekers er nu niet mee te zitten en genieten zij dit weekend van alle activiteiten op het terrein.