Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners Nauerna willen juist méér AEB-afval: 'Dan kan de vuilstort eerder dicht'

12 augustus 2019, 20.35 uur · Aangepast 13 augustus 2019, 13.09 uur

Bewoners van buurtschap Nauerna bij Assendelft denken een oplossing voor de problemen bij het Afval Energie Bedrijf te hebben. Als het AEB al het afval dat niet verbrand kan worden daar stort, is het bedrijf er vanaf. Gek genoeg is een aantal bewoners in Nauerna daar juist blij mee. Reden: dan kan de vuilstort eerder dicht.

Nauerna ligt op zo'n twintig minuten rijden van Amsterdam. Maar het ligt vooral onder de rook van een grote vuilstortplaats. En aan de overkant van het Noordzeekanaal wordt nu een depot gebouwd om het rioolslib, dat niet meer verbrand kan worden bij het AEB, op te slaan.

Stankoverlast
Ewald Antonissen is voorzitter van Stichting Algemeen Belang Nauerna. Het buurtschap hoopt al vele jaren op sluiting van de stortplaats die veel stankoverlast veroorzaakt. 'Wij hebben daar veel last van', zegt Antonissen. 'Het slibdepot is wel een stuk verder weg, maar met zuidenwind hebben wij daar wel last van. Met zuidwestenwind heeft heel Zaanstad er last van en met westenwind heel Amsterdam.'

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

Antonissen kwam in Nauerna wonen op het moment dat de afvalstort er al zat. 'De stort moest toen sluiten, maar achter de rug van de bewoners om is besloten dat hij veel langer open mocht blijven. Dat is in 2006 gebeurd. We hebben tot de Raad van State geprocedeerd. De rechtsgang duurde zes jaar. Toen is er een gesprek gekomen met een overeenkomst: de stort gaat op 1 april 2022 dicht.'

Op dit moment zou de stort nog dus nog ruim tweeënhalf jaar openblijven. Antonissen: 'Er zijn al mensen vertrokken die de gevolgen te negatief vonden. Een groot deel van Nauerna wilde met een dialoog tot een oplossing komen.'

Natuurpark
Maar Nauerna ziet in de crisis bij het AEB juist een kans. Het afvalbedrijf heeft namelijk, vanwege het uitvallen van het merendeel van de ovens, problemen om al het afval te verbranden. De gemeente moet daarom op meerdere plekken in het land vuilnis storten. Een klein deel komt maar naar Nauerna.

Lees ook: Branche waarschuwt: 'Ophaal van huisvuil in gevaar als er geen duidelijkheid komt over AEB'

Het buurtschap hoopt op véél meer afval, zodat de stort eerder vol is en ook eerder kan sluiten. Bovenop de bergen afval wordt na sluiting een natuurpark gebouwd, dat twee keer zo groot is als het Vondelpark. In Nauerna denken ze dus, hoe eerder alles vol is, hoe eerder het park komt. 'Als dat wordt gedaan, zonder dat er meer overlast is, dan hebben we daar geen problemen mee', zegt Antonissen.

Niet iedereen in het buurtschap is het met Antonissen eens. Een bewoner laat AT5 weten dat een meerderheid van de bewoners de stort niet ziet zitten. Een ander deel van van het park, dat al opgeleverd is, is door de gemeente en de GGD alweer gesloten omdat er veiligheidsrisico's zijn. Er zou onder meer vervuild water naar boven zijn gekomen.  

Antonissen heeft zijn plan naar de politiek doorgestuurd. De gemeente Amsterdam is nog bezig met het uitwerken van toekomstscenario's voor het AEB.