Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositie overweegt raad terug te roepen van zomerreces vanwege AEB-crisis

13 augustus 2019, 15.50 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De voltallige oppositie wil meer informatie van het college over de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Mocht die informatie er niet voor vrijdag zijn, dan wordt serieus overwogen om de raad terug te roepen van het zomerreces.

Het AEB heeft al jaren problemen. Het bedrijf werd begin vorig jaar al onder verscherpt toezicht gesteld vanwege gebrekkige veiligheid. Begin juli kwam de afvalverwerker verder in het nauw: vier van de zes verbrandingsovens moesten worden stilgelegd. Met deze ingrijpende stap is een groot deel van het bedrijf stil komen te liggen: er wordt minder afval verbrand en dus ook minder geld verdiend.

Bijpraatsessies
Sinds vorige maand is de raad in meerdere geheime sessies bijgepraat en zijn er enkele raadsbrieven gestuurd. Maar die informatie vindt de gehele oppositie onvoldoende, zo laat fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren weten.

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

Van Lammeren eist namens de oppositie (VVD, Forum voor Democratie, CDA, DENK, Partij van de Ouderen, ChristenUnie en Bij1) voor vrijdag een schriftelijke update over de situatie bij het AEB. Ze willen wat de financiële positie van het bedrijf op dit moment is. Ook willen de partijen vanaf nu wekelijks worden geïnformeerd. 

'Wat wij weten, hebben we de afgelopen dagen in de media gelezen en dat vinden we niet goed', laat Don Ceder van de ChristenUnie weten. Mourad Taimounti van DENK is het met hem eens: 'We worden nu via kranten geïnformeerd. Dat lijkt me niet de bedoeling.'

'Als het moet, moet het'
Volgens Van Lammeren is het een reële optie om de raad terug te roepen van het zomerreces om te debatteren over de crisis bij het AEB. Taimounti: 'Als het moet, moet het. Maar laten we eerst de antwoorden afwachten.' 

Op dit moment is er al zestien miljoen euro steun gegeven door de gemeente en banken om AEB niet direct failliet te laten gaan. Op korte termijn is er nog meer geld nodig om ervoor te zorgen dat het bedrijf niet omvalt.

Lees ook: 'Gemeente geeft het AEB in huidige vorm op'

Een reële optie voor het college is om het AEB gecontroleerd failliet te laten gaan en (delen van) het bedrijf te verkopen. Doorgaan met het afvalbedrijf in de huidige vorm is geen optie meer voor de stad. De gemeenteraad is eerder in geheime sessies gevraagd om tientallen miljoenen euro's steun beschikbaar te stellen.

'Hoogste prioriteit voor college'
Het college laat in een reactie weten te begrijpen dat de gemeenteraad goed geïnformeerd wil blijven over de ontstane situatie bij het AEB en het vinden van oplossingen. 'De raad mag er uiteraard vanuit gaan dat het tijdig en volledig informeren van de raad de hoogste prioriteit heeft voor het college. Zoals eerder aan de raad gemeld, worden op dit moment verschillende opties onderzocht. Zodra hierover duidelijkheid is, of bij andere relevante ontwikkelingen, wordt de raad geïnformeerd', aldus een woordvoerder.