Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Gemeente geeft het AEB in huidige vorm op'

23 juli 2019, 13.45 uur · Aangepast 23 juli 2019, 18.41 uur

Het Afval Energie Bedrijf zal in stukken worden opgeknipt en verkocht worden of gecontroleerd failliet gaan. Er is veel te veel geld nodig om het bedrijf op huidige voet door te laten gaan. Dat melden betrouwbare bronnen binnen de gemeente aan AT5. Bij het AEB werken vierhonderd mensen.

De derde optie, een grote kapitaalinjectie doen en op dezelfde voet verder gaan, is daarmee van tafel.

Verslaggever Jelle de Gee geeft toelichting:

AT5

150 miljoen
AT5 publiceerde anderhalve week geleden een document uit een vertrouwelijke vergadering van de gemeenteraad. Daaruit kwamen die drie opties naar voren. Het AEB wilde in de huidige vorm door en zou om maar liefst 150 miljoen euro hebben gevraagd om de zaken in negen maanden op orde te kunnen krijgen. 'Maar de gemeente gaat er geen geld in stoppen zonder dat er iets verandert', zegt een bron.

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

Verscherpt toezicht
De problemen binnen het Afval Energie Bedrijf, waar de gemeente zowel honderd procent aandeelhouder, schuldeiser als klant van is, zijn enorm. Vier van de zes afvalverwerkingslijnen zijn stilgelegd door veiligheidsproblemen. Daardoor mist het bedrijf 'vele miljoenen per maand' aan inkomsten, meldt een oud-werknemer van het AEB aan AT5. Het bedrijf stond al langer onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied omdat veiligheidsprotocollen niet op orde waren.

Lees ook: Gemeente komt met onderzoekscommissie voor Afval Energie Bedrijf

Opties
Vanochtend bleek dat de gemeente en banken in totaal 16 miljoen euro extra lenen aan het AEB. Daarnaast betaalt de gemeente 6,2 miljoen euro aan rekeningen eerder dan gepland aan het bedrijf. Zo komt de vuilophaal niet in acuut gevaar. De gemeente wil in ruil daarvoor inzicht in de boeken van het AEB. Een herstructureringsmanager, een soort bedrijfs-saneerder, gaat onderzoeken of verkoop in zijn geheel of delen, of een gecontroleerd faillissement de beste optie is. Dat het AEB in de huidige vorm niet door kan, is zo goed als zeker, zegt een bron binnen de gemeente.

Lees ook: Gemeente en banken schieten AEB met miljoenen te hulp

Eerst de banken
De banken wilden alleen met nieuw geld over de brug komen als zou worden vastgelegd dat zij als eerste aan de beurt zijn bij een verkoop of faillissement. Dat betekent dat de eerste 225 miljoen euro die het AEB oplevert, bij bijvoorbeeld een verkoop, naar de banken gaat. Pas daarna komt de gemeente aan bod. In totaal heeft die 108 miljoen aan leningen uitstaan. Daarnaast staat het voor 145 miljoen op de gemeentebalans. De kans dat de gemeente voor vele tientallen miljoenen het schip in gaat, is dus levensgroot.

Lees ook: Rioolslib en bedrijfsafval stapelen zich op: 'Ben benieuwd hoelang het nog opgehaald kan worden'

Toekomst
Wat er van het AEB overblijft is nog niet duidelijk. Een doorstart kan, maar het is ook mogelijk dat er straks geen afvalverwerkingsbedrijf meer binnen de stadsgrenzen is. Dan zal niet alleen het afval van Amsterdamse huishoudens en bedrijven, maar ook van tientallen andere klanten, zoals het Waterzuiveringsbedrijf en verschillende gemeenten waaronder Haarlem (ruim 160.000 inwoners) naar een andere vuilverwerker gebracht moeten worden. Het AEB levert ook warmte aan 35.000 huishoudens in de stad, hoe dat straks geregeld moet worden, is nog niet duidelijk.

Reacties wethouders en AEB
De woordvoerder van het AEB ontkent dat het bedrijf het bedrag van 150 miljoen euro heeft genoemd om de zaken binnen negen maanden op orde te krijgen. Hij reageert niet op welke opties er nog zijn voor het bedrijf, en zegt het oordeel van de herstructureringsmanager af te wachten. Ook de woordvoerder van verantwoordelijk wethouders Kock en Van Doorninck zegt dat oordeel af te wachten en verwijst naar de brief van het college die vanmorgen is verstuurd.