Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Opruimen ADM-terrein kostte stad 450.000 euro'

14 augustus 2019, 18.35 uur

Het opruimen van de achtergelaten spullen van de voormalig bewoners van het ADM-terrein zou de gemeente zo'n 450.000 euro hebben gekost.

Dat schrijft De Telegraaf. De krant heeft een WOB-verzoek gedaan naar de kosten van het opruimen van het jarenlang gekraakte terrein. In eerste instantie zou zijn uitgegaan van een bedrag van rond de 650.000 euro, maar uiteindelijk sloot de gemeente een overeenkomst met de rechtmatige eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed.

Lees ook: Zo verliep de dag van de ontruiming van het ADM-terrein

Zelf opruimen
Afgesproken werd dat Chidda Vastgoed het terrein zelf zou laten opruimen. De gemeente betaalde het bedrijf hiervoor 450.000 euro, de rest betaalde Chidda Vastgoed zelf. 

Verantwoordelijk wethouder Udo Kock schrijft vandaag in een brief aan de gemeenteraad dat de gemeente verplicht was om te zorgen dat het terrein werd opgeruimd. Hij zegt niet hoeveel dat opruimen zou kosten, maar spreekt wel over een 'aanzienlijk bedrag'. Door de overeenkomst met Chidda Vastgoed werd dat bedrag volgens Kock 'voor de gemeente gunstig'.

Lees ook: Oud-bewoners ADM eisen schadevergoeding om kapotgemaakte spullen

Poging
Kock zegt wel dat er 'een poging' wordt ondernomen om het bedrag te verhalen op de voormalige bewoners en gebruikers van het terrein. 'Iedereen is gebaat bij het spoedig opruimen van het terrein tegen relatief lage kosten.'

De gemeente en Chidda Vastgoed hadden, voor de overeenkomst werd gesloten, wel een conflict over het opruimen van het terrein. Zo begon Chidda al kort na de ontruiming met sloopwerkzaamheden, terwijl daar door de gemeente nog geen groen licht voor gegeven was.

Lees ook: Vrijspraak voor tijdens ontruiming aangehouden bewoners ADM-terrein

In eerste instantie wilde de gemeente daarom geen overeenkomst met Chidda sluiten. Later werd besloten dat wel te doen, omdat 'de voordelen van het contracteren zwaarder wegen'.