Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt blijft zich verzetten tegen komst longstayhotel aan Jan Pieter Heijestraat

16 augustus 2019, 19.18 uur

Het gapende gat op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en de Borgerstraat blijft de gemoederen al 15 jaar bezig houden. De buurt is nog altijd tegen de komst van het geplande longstayhotel en ze lijken niet van plan te zijn de strijd te staken.

Op de hoek stonden ooit sociale huurwoningen, die duidelijk aan onderhoud toe waren. Toen mocht de projectontwikkelaar op die plek koopwoningen voor senioren gaan bouwen, maar die kwamen er maar niet. De oude woningen bleven staan en het zag er verloederd uit.

In 2010 gingen de woningen dan toch definitief tegen de vlakte, maar vier jaar later veranderden de plannen van woningen naar een hotel met 55 kamers, horeca en een supermarkt. En toen waren de rapen gaar in de Kinkerbuurt. 

Lees ook: Gemeente moet opnieuw kijken naar plannen hotel Jan Pieter Heijestraat

Inspraakprocedure Kinkerbuurt
Er volgde een lange inspraakprocedure. In 2015 zei voorzitter van Stadsdeel West Gerolf Bouwmeester tegen AT5 dat het plan kan worden aangepast als er zwaarwegende argumenten zijn tegen de bouw. Maar het plan werd niet aangepast en dus duurt de juridische strijd voort. 

'Ik ben echt nog niet gewend aan dit gapende gat', vertelt Henk van Dijk van het actiecomité Longstay No Way. 'Treurig is misschien wel een understatement.' Van Dijk vindt het verschrikkelijk dat juist nu - terwijl er zoveel woningnood is - dat deze hoek een gat is.'

Lees ook: Honderden bewoners Kinkerbuurt in opstand tegen komst hotel

Slechte onderbouwing gemeente
Het actiecomité behaalde in februari van dit jaar een overwinning bij de Raad van State. Die droeg de gemeente op beter te onderbouwen waarom het nieuwe complex niet leidt tot parkeerproblemen en onveilige verkeerssituaties in de buurt. Intussen heeft de gemeente dit aangedragen omdat er afspraken liggen met de projectontwikkelaar.

In november is er weer een zitting gepland bij de Raad van State, maar het actiecomité heeft al plannen voor nieuwe procedures, mocht ze in deze zaak geen gelijk krijgen. Tenzij de plannen alsnog zouden veranderen.

Volgens Van Dijk zou dat het beste scenario zijn. 'Er is een vergunning uit 2009 om hier woningen te bouwen. Er kan morgen begonnen worden.'