Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Rijksmuseum wint aan populariteit onder jongeren'

19 augustus 2019, 12.07 uur · Aangepast 19 augustus 2019, 12.37 uur · Foto: Charlie Lou

Jongeren zien het Rijksmuseum als een van de tien populairste dagattracties van Nederland. Het Anne Frank Huis verdwijnt juist uit zicht.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Hendrik Beerda Brand Consultancy uitvoerde en samen met de UvA ontwikkelde. Het onderzoek bestaat sinds 2010 en werd in 2017 voor het eerst ook uitgevoerd onder jongeren. Aan 800 jongeren van 4 tot 18 jaar werd gevraagd welke uitjes zij überhaupt kennen. Van deze uitjes is vervolgens nagegaan wat de jongeren ervan vinden.

Lees ook: Alleen Efteling populairder dan Rijks en Van Gogh

Het Rijksmuseum komt in de lijst op plek 10 terecht. Dit terwijl het museum in 2017, de enige andere keer dat het onderzoek onder jongeren werd uitgevoerd, nog op plek 25 stond. ‘Het Rijksmuseum is het populairste museum voor jongeren vanaf 9 jaar. En de interesse onder deze groep is in twee jaar tijd enorm toegenomen. Het is duidelijk dat alle aandacht die het museum aan het
educatiebeleid geeft zijn vruchten afwerpt’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

Anne Frank Huis
Het Anne Frank Huis is volledig uit de top 50 verdwenen, terwijl het daar in de editie van 2017 nog wel in stond. ‘Kennelijk wordt het Anne Frank Huis steeds meer gezien als een bestemming voor de buitenlandse toerist en niet voor de Nederlandse geïnteresseerde. Jaren geleden was dit ook het geval, bleek toen uit het onderzoek.’

Overigens is het Rijksmuseum niet het populairste museum van het land. Die eer is namelijk weggelegd voor het Spoorwegmuseum in Utrecht. Jongeren vinden dat museum gezelliger, unieker, vriendelijker én stoerder dan het Rijks. Wel vinden ze het Rijksmuseum van hetzelfde kwaliteitsniveau als het spoorwegmuseum.