Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositiepartijen reageren gepikeerd op laatste brief over crisis AEB

21 augustus 2019, 21.55 uur

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben verontwaardigd gereageerd op de antwoorden die wethouder Udo Kock gisteren gaf in een brief over de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). De partijen vinden dat zij slecht worden geïnformeerd door het college en willen antwoord op de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Met de brief reageerde het college op het verzoek van de politieke partijen om helderheid te geven over de kwestie. Uit de brief wordt duidelijk dat het stilleggen van vier van de zes verbrandingslijnen de stad enorm veel geld kost en dat bij faillissement de stad zo'n kwart miljard euro kwijt is. Maar er is ook positief nieuws: de vier verbrandingslijnen kunnen, technisch gezien, binnen een half jaar weer in bedrijf zijn.

Lees ook: Brief college over AEB: problemen nog lang niet voorbij

Marianne Poot (VVD) is blij dat er in ieder geval stappen worden genomen om uit te zoeken hoe deze mogelijkheid in de praktijk moet worden gebracht. 'Ondanks het feit dat ik weet dat dit ook weer heel veel geld gaat kosten. Het is tijd voor een definitieve oplossing'.

'Gemeente blijft verantwoordelijk'
Maar de oppositie wil vooral weten hoe deze crisis tot stand kwam. In 2015 vroeg de Partij van de Ouderen (PvdO) al een onderzoek aan naar de situatie bij het AEB naar aanleiding van een vernietigend rapport van de Rekenkamer. 'Je schrikt werkelijk als je de rapporten van oud-medewerkers leest', zegt Wil van Soest van de PvdO.

Dit kwam er niet, want het is beleid van de stad bij bedrijven waar het grootaandeelhouder is dat ze zich niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken. Van Soest: 'Zo werkt het niet! Je bent aandeelhouder en blijft verantwoordelijk. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waar is die controle gebleven van de gemeenteraad?!'

Lees ook: College doet aangifte na lek over AEB

Informatieverstrekking
Ook zijn de partijen niet te spreken over de manier waarop het college informatie over de crisis verstrekt. Zij zouden alleen op de hoogte worden gehouden via de krant en via de media.

'Dat irriteert mij mateloos, om eerlijk te zijn', zegt Poot. 'Ik vind in dit soort belangrijke zaken, en zeker als je kijkt hoeveel geld hiermee gemoeid is van de Amsterdammer, dan vind ik toch echt dat wij die informatie als raadsleden eerst moeten ontvangen voordat het in de krant staat.'