Start van hoofdcontent
NL
V

Geld overhouden met standby killers, tochtband en zonnepanelen: aan de slag met het Klimaatakkoord

26 augustus 2019, 10.31 uur · Aangepast 10 september 2019, 12.07 uur

Een gratis energiecoach raadplegen of investeren in zonnepanelen: zo'n 200 initiatieven van bewoners en bedrijven doen mee aan het Klimaatakkoord van Amsterdam. Zij werken aan schone energie en het besparen van energie. En besparen gaat vaak makkelijker dan je denkt: 'Het is vaak de thermostaat van de kachel die lager kan, het is LED lampen gebruiken in plaats van gloeilampen, het is een standby killer gebruiken om het sluipverbruik te beperken', zegt energiecoach Carla Dinee.

Het Amsterdams Klimaatakkoord werd 20 juni gepresenteerd. Een van de deelnemende projecten aan dit akkoord zijn de energiecoaches van !Woon. Een bezoek van zo'n coach kan je een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. 

Gratis tochtband
Een energiecoach neemt het energieverbruik van je woning onder de loep. Je krijgt dan een rapport met advies waar je op kunt besparen en mag  kiezen uit gratis producten zoals radiatorfolie, tochtband, een waterbesparende douchekop of ledlampen. De energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind door !WOON. het bezoek is gratis en iedere Amsterdam kan zich ervoor aanmelden. Nog een tip van Carla Dinee: 'Je kan de thermostaat een paar graden lager zetten niet op 22 maar op 20 graden. En 's nachts als je slaapt op 15 zetten.'

Jouw zonnepanelen op andermans dak
Een ander initiatief is het leggen van zonnepanelen op daken in de stad. Willem van Oostveen las in het buurtkrantje over dit project van energiecoöperatie Ecostroom. Omdat hij in een huurhuis woont kon hij geen zonnepanelen op zijn eigen huis leggen. Daarom heeft hij 20 zonnepanelen gekocht via Ecostroom. Die liggen nu op het dak van een winkelcentrum en voorzien de winkels daar van energie. 'Jaarlijks wordt bekeken hoeveel er aan stroom geleverd is en dat vertegenwoordigd een bepaalde waarde en dat krijg je dan jaarlijks op je rekening gestort', concludeert Van Oostveen. 

Meedoen
Heb je ook een goed initiatief om de stad duurzamer te maken, dan kun je je aanmelden bij het Klimaatakkoord. 

amsterdam.nl/nieuwamsterdamsklimaat

Lees ook: Driekwart Amsterdammers wil verduurzamen maar vreest kosten