Start van hoofdcontent

112

nl

Waarom landt de traumaheli in het Oosterpark als er een ongeluk voor het ziekenhuis gebeurt?

27 augustus 2019, 13.20 uur · Aangepast 27 augustus 2019, 13.47 uur

Het is een vraag die veel mensen dit weekend bezighield na het ernstige ongeluk op de Eerste Oosterparkstraat. Een 35-jarige vrouw op de fiets werd daar aangereden door een auto en overleed later in het ziekenhuis. Waarom moest er een traumahelikopter komen, terwijl het ongeval voor de ingang van het OLVG Oost gebeurde?

Het was zaterdag een mooie zomerdag. In het Oosterpark zaten veel mensen te barbecueën en te ontspannen. Even voor 20:00 uur worden mensen opgeschrikt door veel sirenes. 'Wow. What’s happening? In 2 minuten 6 politie auto’s en een brandweer!', twittert Agavni naar de redactie van AT5.

Lees ook: 'Automobilist dodelijk ongeluk Eerste Oosterparkstraat verloor mogelijk macht over het stuur'

Al snel wordt duidelijk wat er aan de hand is: op de Eerste Oosterparkstraat is een automobilist tegen een boom gecrasht. Een fietser is kort daarvoor door het voertuig geschept. Het gaat om, zo blijkt achteraf, een 35-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij overlijdt later in het ziekenhuis. Ook de automobilist raakt gewond.

Veel vragen
Er worden meerdere ambulances, een traumahelikopter, brandweer en politie naar het ongeval gestuurd. Vooral het feit dat er in het Oosterpark een helikopter met trauma-arts moest landen, roept veel vragen op. 'Traumahelikopter? OLVG ziekenhuis is naast of tegenover het park? Met de brancard door het park ben je sneller in het ziekenhuis als met die helikopter', reageert Janet van Hillo op Facebook. Haar reactie krijgt veel bijval.

Waarom er precies bij dit ongeval deze keuze is gemaakt, kan zowel de Ambulance Amsterdam als het OLVG niet zeggen. Dat heeft alles te maken met de privacy van het slachtoffer. 'Over individuele dossiers mogen wij niet naar buiten treden zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt of de nabestaanden.'

'MMT kan meteen weg'
Inge Meijer van de ambulancedienst kan wel in het algemeen iets zeggen over de inzet van een het Mobiel Medisch Team (MMT). Dit team kan per (trauma)helikopter of auto ter plaatse komen. 'Bij zware incidenten, waarbij behandeling ter plaatse nodig is, stuurt de meldkamer de artsen van het MMT erop uit. Afhankelijk van de locatie en omstandigheden komen zij met de auto of de helikopter. Deze artsen staan altijd paraat en kunnen meteen weg. Ze zijn bovendien getraind en hebben de ervaring om op straat te werken. Ook hebben ze de juiste middelen en materialen mee. De meldkamer schakelt bij zware incidenten altijd het MMT in, vanwege hun kennis en expertise.'

Zo'n specialistisch MMT werkt vanuit één van de elf traumacentra in Nederland. Amsterdam heeft twee van deze centra: één bij het AMC en één bij het VUmc. Van de in totaal elf traumacentra in Nederland hebben er vier een helikopter beschikbaar. In Amsterdam staat de helikopter op het dak van het VUmc. De andere drie staan in Rotterdam, Nijmegen en Groningen. De overige zeven MMT's, die dus geen helikopter hebben, worden alleen ingezet bij grootschalige incidenten; bijvoorbeeld een eventuele aanslag met veel slachtoffers.

Tijdswinst
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een traumahelikopter in het algemeen alleen wordt gebruikt om medisch personeel ter plaatse te krijgen. Patiënten worden alleen via de lucht vervoerd als dit tijdswinst oplevert ten opzichte van vervoer over de weg. Vaak is het vervoeren van een patiënt over de weg de snelste manier om bij een ziekenhuis te komen. De trauma-arts van de helikopter kan als het nodig is zelfs meerijden in de ambulance.

Lees ook: 35-jarige Amsterdamse overleden na ongeluk Eerste Oosterparkstraat

Woordvoerder Elles in 't Hout van het OLVG zegt over het ongeluk van zaterdag: 'Als er een incident zoals dit plaatsvindt, dan krijgt de meldkamer een oproep. Er wordt dan gebeld met 112. De meldkamer maakt dan een inschatting over de ernst van het incident. Er zijn allemaal afspraken gemaakt, zowel regionaal als landelijk, over wat er bij een bepaald letsel gebeurt. Er zijn protocollen over welke hulpdiensten er worden ingezet en naar welk ziekenhuis een slachtoffer moet worden vervoerd.'

Ze vervolgt: 'Als je bijvoorbeeld in Zaandam een herseninfarct krijgt, dan kom je in het OLVG West terecht en niet in het Zaans Medisch Centrum. En als je in Noord een aneurysma (een verwijding van een slagader) hebt, dan kom je niet in het BovenIJ maar het OLVG Oost te liggen. Het heeft allemaal te maken met de afspraken die onderling gemaakt zijn.'

Lees ook: Twee zwaargewonden bij ernstig ongeluk Eerste Oosterparkstraat

Patiënten die zeer zwaar letsel hebben, worden in de meeste gevallen naar een academisch ziekenhuis gestuurd. In Amsterdam word je dan vervoerd naar het AMC of VUmc, zelfs als het ongeval voor een ander ziekenhuis - bijvoorbeeld het OLVG - is gebeurd. Het heeft allemaal te maken met het feit dat een patiënt de best mogelijke zorg krijgt; en dat is dus niet altijd op de dichtstbijzijnde locatie.

Inter Visual Studio / Robby Hiel