Als het aan wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte en Groen) ligt, gaan Amsterdammers veel minder vlees, snoep en fastfood eten. Volgens hem is het huidige voedselsysteem niet goed, hij wil gezond en duurzaam eten stimuleren.
Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Ivens stelt dat er iets 'grondig mis' is met het eetgedrag van Amsterdammers. 'We leven in een dikmakende samenleving, een samenleving waarin ongezond voedsel overheerst. Voedsel dat grote negatieve gevolgen heeft voor onszelf en voor onze omgeving.'
Lees ook: Gemeente stelt doel: ongezond voedsel niet meer in schoolkantines
Beperkt
De gemeente heeft daarom een zogenoemde Voedselstrategie bedacht. Zo wordt onderzocht of het ongezonde voedselaanbod en reclame daarvoor beperkt kan worden, wil de gemeente zich bij de inkoop van voedsel als voorbeeld gedragen en moet lokale of regionale productie van voedsel worden gestimuleerd.
Ivens pleit daarnaast voor een 'eiwittransitie'. 'Met als doel een voedselconsumptiepatroon dat bestaat uit meer plantaardige eiwitten, bijvoorbeeld noten, peulvruchten, groente en fruit, en minder vlees en zuivel.' Dit zou goed zijn voor het dierenwelzijn, de vermindering van CO2 en de gezondheid van Amsterdammers.
Lees ook: Wat staat er in 2050 op het menu?
Ondersteunen
'In de stad zijn heel veel initiatieven en ondernemers die met voedsel bezig zijn', schrijft Ivens in de brief. 'De inzet van de gemeente is om deze, voor zover ze passen in ons verhaal en aansluiten op onze ambitie, te ondersteunen op een voor hun passende wijze. Dat gaat soms om ruimte, soms om regels, soms om kennis en netwerken, soms om financiering, soms ook om het deelnemen en een 'onafhankelijke' partij zijn in het debat.'
Wel geeft de wethouder aan dat er nog 'stevige stappen' moeten worden gezet op onderwerpen waar de gemeente niet over gaat. Het gaat dan bijvoorbeeld over de betaalbaarheid van gezond voedsel, etiketten en aanbiedingen.
De wethouder gaat tijdens een commissievergadering op 11 september met gemeenteraadsleden in gesprek over de voedselstrategie.