Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Aanleg warmtenet niet eenvoudig: 'De grond ligt ontzettend vol'

30 augustus 2019, 07.00 uur · Aangepast 30 augustus 2019, 13.30 uur

Steeds meer woningen in de stad kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Aan de aanleg van dat net gingen jaren voorbereiding vooraf, maar toch zorgen oude kabels en leidingen soms voor problemen.

Het systeem voert via een ondergronds buizensysteem water, dat tussen de 120 en 90 graden warm is, aan. Dat water wordt verwarmd door met name het Afval Energie Bedrijf in Westpoort en de warmtekrachtcentrale in Diemen. 

Lees ook: 'Amper oog voor problemen bij aanleg warmtenet'

Nieuwe woningen
Op dit moment kunnen woningen in delen van Zuid, Noord, Nieuw-West en woningen op IJburg en Zeeburgereiland gebruikmaken van het warmtenet. Met name nieuwe woningen worden aangesloten.

De Amsterdamse bodem ligt echter al vaak vol met kabels en leidingen, waarvan het bestaan soms niet bekend is. Dat zorgt bijvoorbeeld bij de aanleg van een warmtenet op de Overschiestraat in Nieuw-West voor vertraging.

Lees ook: AEB heeft snel meer geld nodig; diesel-units moeten warmtevoorziening opvangen

Nooit uit de grond gehaald
'Helaas komt het gewoon voor dat er onbekende leidingen liggen', vertelt Jamal Ghabri, projectmanager bij energieleverancier Vattenfall. 'Of gewoon weesleidingen. Die waren ooit in gebruik, maar zijn nooit uit de grond gehaald.'

Ook het Kabel- en Leiding Overleg (KLO), een samenwerkingsverband tussen bijvoorbeeld netbeheerders en grondbeheerders, ziet dat niet alle kabels en leidingen bekend zijn. Dat is pas sinds 2008 verplicht, bovendien zijn sommige leidingen de afgelopen jaren verschoven.

Lees ook: Warmtenet in deel Oost kost zeker 8500 euro per huishouden

Voorzichtig
'De grond ligt ontzettend vol', vertelt KLO-voorzitter Benaissa el Hammadi. 'Als we kijken naar de toekomst, dan komt daar nog veel meer bij te liggen. Dus het is ontzettend belangrijk dat we heel voorzichtig met onze grond omgaan.' Het KLO vraagt bedrijven en gemeentes zich daarom aan een speciale richtlijn te houden.

Ghabri is, ondanks de complexiteit van de operatie, trots op de aanleg van het warmtenet. 'Dit is het resultaat van heel veel arbeid. Hier zit jaren ontwikkeling in. Hier zijn heel veel partijen bij betrokken. Dat is natuurlijk een fantastisch gevoel.'