Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen chroom-6 gevonden bij GVB-locatie Havenstraat na onderzoek; uitslag Diemen volgt later

2 september 2019, 17.31 uur

Bij de GVB-locatie aan de Havenstraat is na onderzoek door een onafhankelijk bureau vastgesteld dat er geen chroom-6 is vrijgekomen tijdens werkzaamheden aan trams van het type 11G- en 12G. Vandaag zijn er ook monsters genomen op de locatie Diemen; die uitslag volgt waarschijnlijk later deze week.

Het onderzoek op beide locaties gaat op de volgende manier: op verschillende plekken in de werkplaatsen wordt stof verzameld. 'Meten is weten. We beginnen met het nemen van monsters. Die gaan naar het lab en daar worden ze onderzocht', legt Jan Kegelaer van RPS Analyse uit.

'Enorme impact'
Vorige week werd het personeel van de vervoerder geïnformeerd over de mogelijkheid dat zij in aanraking zijn gekomen met chroom-6. Werkzaamheden aan de betreffende trams werden stilgelegd. 'De boodschap had een enorme impact', zegt Peter Buisman van het GVB. 'Als je langdurig met deze stof in aanraking komt, kunnen de gevolgen namelijk ernstig zijn.' In het meest ernstige geval kunnen mensen die in aanraking met chroom-6 komen longkanker krijgen. 

Lees ook: GVB-medewerkers werkten al anderhalf jaar aan trams met mogelijk giftig chroom-6

In 2016 werd er ook al chroom-6 gevonden tijdens het renoveren van de Oostlijn. Naar aanleiding daarvan besloot het GVB om het hele bedrijf door te lichten en te zoeken naar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Chroom-6 werd toen gevonden in de verf op de kop van trams van het type 11G. Nu blijkt het mogelijk ook aan de zijkanten te zitten. De stof werd bovendien op de 12G-trams aangetroffen. 

'Niet tekort geschoten'
Het GVB vindt desondanks niet dat ze tekort zijn geschoten. Buisman: 'Dit dossier is in beweging. Er komen steeds nieuwe inzichten. Op basis van die inzichten moeten we al de veiligheidsmaatregelen voor ons personeel aanscherpen. Dat hebben we ook hier gedaan.'

Hij vervolgt: 'In mei heeft de Rijksvastgoeddienst samen met ProRail al de protocollen aangescherpt. Wij volgen die. Op basis van die nieuwe protocollen hebben we ook die nieuwe meting gedaan die vervolgens weer chroom-6 heeft vastgesteld. Dat betekent dus dat we maximale bescherming aan ons personeel moeten bieden en dus zijn onze veiligheidsmaatregelen aangescherpt.'

Lees ook: Renovatie metrostation Gaasperplas voor onbepaalde tijd vertraagd

Op de locatie Havenstraat is in elk geval geen chroom-6 gevonden, zo is vandaag bekend geworden na onderzoek. De uitslag van de werkplaats in Diemen volgt waarschijnlijk nog deze week. 'We gaan van een zelfde soort melding uit, dus dat het hier ook meevalt. Maar we weten dat het op een aantal voertuigen zit; we moeten dus in de toekomst ook maximaal zorgen hebben over de veiligheid van ons personeel en maatregelen nemen', besluit Buisman.

Wanneer de werkzaamheden aan de trams eventueel weer hervat worden, is nog niet duidelijk.