Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partijen vragen om anonieme wapeninleverpunten

5 september 2019, 07.15 uur · Aangepast 5 september 2019, 08.09 uur · Foto: Flickr/Marco Verch

Meerdere politieke partijen roepen de burgemeester op om anonieme wapeninleverpunten te openen. Inwoners zouden daar dan pistolen, munitie en slag- en steekwapens kunnen inleveren, zonder dat ze daarvoor een straf riskeren.

Een dergelijk initiatief bestaat al in Rotterdam. De Partij van de Ouderen heeft daarom het college gevraagd om soortgelijke maatregelen. 

Wapenbezit
Bovendien wilde de partij inzichtelijk krijgen hoeveel gevallen van wapenbezit er het afgelopen jaar nou precies waren. Het college laat daarop weten dat de politie in 2018 zo'n 208 gevallen van vuurwapenbezit heeft geregistreerd. Het bezit van overige wapens lag op 360. 

Lees ook: Vijf schietpartijen in vier dagen; gemeenteraad vraagt debat aan

Daarmee is een lichtelijke daling ingezet ten opzichte van 2017. Toen ging het nog om respectievelijk 214 en 390 gevallen. Daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden, want de precieze aantallen zijn moeilijk te achterhalen. De politie heeft alleen zicht op de wapens die daadwerkelijk in beslag zijn genomen of waarvan melding is gemaakt. 

Verkenning
Ook de driehoek (burgemeester, justitie en politie) vindt de aantallen zorgelijk. Daarom is er momenteel sprake van een 'verkenning van de randvoorwaarden en de praktische uitwerking voor een wapeninleveractie in Amsterdam', zo laat de burgemeester weten.

Lees ook: Buurt loopt uit om mislukte plofkraak: 'Heel gemakkelijk om explosieven te krijgen'

De driehoek benadrukt daarbij het belang om bewoners ook écht te mobiliseren. Er komt daarom een 'stedelijke publiekscampagne'. 

D66 en ChristenUnie
Andere partijen voeren volgens De Telegraaf vandaag de druk op, door burgemeester Halsema te vragen om zo spoedig mogelijk met maatregelen te komen. Dat doen ze vandaag tijdens een debat over geweld in de stad. Onder meer D66 en de ChristenUnie willen daarbij van zich laten horen. 

'Door wapenbezitters de mogelijkheid te bieden dit ongestraft in te leveren, kunnen ook ouders bij hun kinderen aandringen om het strafbare bezit in te leveren', aldus D66-voorman Reinier van Dantzig. 'We zien dat het bezit van wapens een soort statussymbool is geworden. Dat moet worden teruggedrongen.'

Lees ook: Dodelijk tot vijftig meter en spotgoedkoop: 'Granaat al te krijgen voor vijf euro'

Don Ceder (ChristenUnie) wil zelfs in elk stadsdeel een wapeninleverpunt realiseren. 'Het kan niet zo zijn dat iemand uit Zuidoost de halve stad door moet om een wapen in te leveren. Het moet laagdrempelig en toegankelijk zijn.'