Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtconciërges moeten afvaloverlast Centrum terugdringen

5 september 2019, 17.32 uur · Aangepast 5 september 2019, 18.16 uur

Zwerfafval op straat of in de grachten en krijsende meeuwen die in de vuilniszakken op zoek zijn naar eten. Veel bewoners en ondernemers rond de Dam en in het Wallengebied storen zich aan de overlast van rondzwervend afval. Buurtorganisaties willen dat de gemeente snel actie onderneemt.

'Sommige mensen die hier wonen, die kijken niet zo nauw. Als de vuilnisman net geweest is, zetten ze weer vuilnis neer', zegt een ondernemer. Cor van Dijk, van de Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal, beaamt dat probleem. 'Het is hier best lastig, de openbare ruimte is klein', zegt hij.

Weinig afvalbakken
Volgens Van Dijk is niet alleen het afval van ondernemers of bewoners een probleem, maar staan er ook te weinig afvalbakken in het gebied. Hij wijst naar afval in het water. Dat ligt daar volgens hem, omdat de prullenbakken in het gebied vaak vol zitten. 'Bezoekers plaatsen hun afval dan naast de bakken. Dan komt er een windvlaag, en komt het terecht in het water. Dat is heel jammer.'

Lees ook: Centrum geteisterd door bergen afval: 'Het is een ramp'

Verschillende tijden
De verschillende tijden waarop afval van ondernemers en bewoners wordt opgehaald, vinden veel bewoners ook onhandig en verwarrend. 'Dat is een terechte klacht', zegt Annemieke Bieringa, straatmanager van de Damstraat. 'Ook wordt vuilnis vaak te vroeg aangeboden, waardoor het lang op straat ligt. Je ziet dat ondernemers die 's nachts sluiten, hun vuilnis dan al buiten zetten. Binnen hebben ze vaak geen opslag. Ook bewoners die 's ochtends naar hun werk moeten of 's avonds geen afval in hun huis willen hebben staan. Dat wordt dan 'alvast' buiten gezet', zegt zij.

Buurtconciërges
Een woordvoerder van stadsdeel Centrum erkent het probleem. 'We ontkomen er niet aan dat er op de vaste ophaaldagen tijdelijk enige ophoping van afval plaatsvindt op straat. Vanaf anderhalf uur voordat onze vuilniswagens uitrijden, mogen vuilniszakken op straat worden gezet', laat de woordvoerder weten. 'We constateren helaas dat niet alle bewoners en ondernemers zich netjes aan de tijden houden en dat er onder andere horeca-afval op straat belandt na sluitingstijd van de horeca. Wie dat doet, zorgt voor overlast voor zijn buurtgenoten en alle andere Amsterdammers en verdient een boete.'

Er zijn sinds kort zes buurtconciërges aangesteld. Zij gaan bewoners en ondernemers aanspreken die hun afval op het verkeerde tijdstip aanbieden.