Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen mensen lopen mars voor veiligheid naar de Dam

5 september 2019, 22.18 uur · Aangepast 5 september 2019, 22.54 uur

Een groep van zo'n 50 mensen heeft vanavond een mars voor veiligheid gelopen door het centrum. De mars, georganiseerd naar aanleiding 'van de vele liquidaties in de stad', is een roep om maatregelen.

De mars begon om 17.30 uur bij Centraal Station en eindigde op de Dam, waar enkele sprekers een toespraak hebben gehouden. Ook Tweede Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) de menigte toe. 

Lees ook: Ook een mars voor de veiligheid in Centrum: 'Onze stem laten horen als burgers'

Initiatiefnemer van de mars is jongerenwerker Joshua Kotadiny, die enkele slachtoffers van liquidaties zegt te kennen vanwege zijn werk. Eerder werden al meerdere marsen georganiseerd tegen geweld in Zuidoost, maar volgens Kotadiny is het hoogtijd om in actie te komen voor een veiligere stad.

Lees ook: Emotionele mars tegen geweld in Zuidoost: 'Ik sta hier. Met boosheid!'

Kotadiny: 'We moeten concreet terug naar het gezin als hoeksteen van de maatschappij. Het bezoeken van gebroken gezinnen kan daarbij helpen. Dat willen wij zelf doen, in samenwerking met de gemeente.'

Ook Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Joël Voordewind was bij de mars aanwezig en hield een toespraak. 'Er wordt hier enorm veel gesnoven. Cocaïne, vier kilo per dag. Door misschien wel de grachtengordel. En wie betalen daarvoor? Dat zijn de jongeren', zegt hij. Zijn lokale partijgenoot Don Ceder voegde daaraan toe: 'Praat met elkaar. Ondersteun mensen die dat nodig hebben. Samen maken wij de stad', besluit hij.