Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook een mars voor veiligheid in Centrum: 'Onze stem laten horen als burgers'

28 augustus 2019, 18.03 uur · Aangepast 28 augustus 2019, 21.22 uur · Foto: Joshua Kotadiny

Op donderdag 5 september wordt er, na eerdere marsen in Zuidoost, ook een 'mars voor veiligheid' in Centrum gelopen. Deelnemers lopen van het Centraal Station naar de Dam, waar toespraken zullen worden gehouden.

'De vele liquidaties in Amsterdam en Nederland', noemt Joshua Kotadiny, initiator van de mars, de reden voor de mars. Kotadiny, zelf jongerenwerker, meent dat het van belang is dat 'de burger' zijn stem laat horen.

Lees ook: Emotionele mars tegen geweld in Zuidoost: 'Ik sta hier. Met boosheid!'

Eerder al werd in Zuidoost twee keer een mars tegen geweld gelopen. Kotadiny benadrukt dat deze mars vooral een mars vóór de veiligheid wordt.

Gezin als hoeksteen
Hij heeft al voor ogen hoe de stad veiliger moet worden. 'We moeten concreet terug naar het gezin als hoeksteen van de maatschappij', zegt Kotadiny. 'Het bezoeken van gebroken gezinnen kan daarbij helpen. Dat willen wij zelf doen, in samenwerking met de gemeente.'

Kotadiny zegt enkele slachtoffers van liquidaties in Amsterdam gekend te hebben vanwege zijn werk. Zo kwam hij ook in contact met ouders van slachtoffers, van wie enkelen ook zullen spreken op de Dam. Ook wordt de mars gesteund door Johan Visser, predikant in de Noorderkerk, en Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChirstenUnie.

Lees ook: De stad is klaar met het schietgeweld, maar wat kunnen we doen?

De mars begint om 17.30 uur bij het Centraal Station. De tocht naar de Dam voert onder meer langs de Warmoesstraat. Dit omdat daar begin juli een dodelijke steekpartij plaatsvond.