Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Burgemeester Van der Laan vroeg AIVD om informatie over Haga Lyceum'

7 september 2019, 15.31 uur · Aangepast 7 september 2019, 16.20 uur

Wijlen burgemeester Van der Laan vroeg de AIVD al voor de opening van het Cornelius Haga Lyceum om openheid over de bestuursleden. Het verzoek in 2014 werd destijds niet ingewilligd, iets dat begin dit jaar wél gebeurde. Dat meldt Het Parool.

De opening van de islamitische middelbare school werd op z'n zachtst gezegd nooit door de gemeente toegejuicht. Er waren meerdere signalen dat bestuursleden van de school banden met het salafisme en zelfs met terreurorganisaties zouden hebben. Zo had een toenmalig bestuurslid IS ondersteund op Twitter

Lees ook: Dossier Cornelius Haga Lyceum

Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan vreesde dat de school bij zou kunnen dragen aan radicalisering van Amsterdamse jongeren. Van der Laan wilde de opening van het Haga Lyceum dan ook graag tegenhouden en vroeg de AIVD om een zogenoemd ambtsbericht met geheime informatie over radicale signalen bij de school. Met die informatie hoopte de burgemeester zijn bezwaren kracht bij te zetten.

Brief aan Rutte
'De AIVD stelt dat het juridisch en operationeel niet mogelijk is deze informatie middels een ambtsbericht te gebruiken', zo schreef Van der Laan in augustus 2014 in een brief aan premier Mark Rutte, die Het Parool door middel van een Wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) in handen kreeg. 'Voor de korte termijn spreken wij graag over het bruikbaar worden van informatie van de AIVD middels een ambtsbericht.'

Het Haga Lyceum ging in 2017 'gewoon' open. Dit jaar ontving burgemeester Halsema alsnog alarmerende informatie van de AIVD. Er zouden op de school 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Lees ook: Verontrustende signalen AIVD over islamitisch Cornelius Haga Lyceum

Halsema maakte deze informatie in maart van dit jaar bekend in een brief aan de gemeenteraad. De politieke wens was vervolgens om de school te sluiten of het bestuur te laten aftreden, maar onderwijswethouder Moorman gaf aan dat dit juridisch niet mogelijk is. Onderijsminister Slob heeft inmiddels het bestuur gevraagd op te stappen naar aanleiding van een negatief rapport van de onderwijsinspectie.