Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Voor wie is de Amsterdamprijs Beste Prestatie? 'Ontzettend trots op deze nominatie'

11 september 2019, 06.02 uur · Aangepast 11 september 2019, 08.53 uur

Wie gaat er dit jaar vandoor met de Amsterdamprijs voor Kunst in de categorie Beste Prestatie? Wordt het cabaretier Micha Wertheim, het festival Flamenco Biënnale of documentairemaker Aboozar Amini? AT5 sprak met de genomineerden vlak na de bekendmaking van hun nominatie.

'Micha Wertheim is een cabaretier die zijn publiek laat lachen maar ook ontregelt, confronteert en soms zelfs woedend achterlaat. Denk je als kijker de dubbele bodem in zijn verhaal te doorgronden, dan volgt er nog een of misschien wel twee', zegt de jury over Micha Wertheim.

Wertheim zelf noemt zijn voorstellingen 'meestal een soort brief aan mezelf, dus waar ik op dat moment voor sta.' 'En dan hoop je dat je daar andere mensen ook in mee kan nemen', vevolgt hij. 'Maar de voorstelling moet ontstaan in het hoofd van degene die ernaar kijkt'. 
 
Interessante ontwikkelingen in de niche
De Flamenco Biënnale is in 2006 opgericht door hispaniste Ernestina van de Noort. 'Ik zag in Spanje in de niche hele interessante ontwikkelingen van makers die met hun voeten in de traditie de flamenco naar de 21e eeuw wilden brengen. Dat zag ik hier in Nederland niet. Dat zag je eigenlijk bijna nergens.'

Lees ook: Wie zijn de jonge talenten die kans maken op de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019?

De jury is van mening dat Van de Noort erin geslaagd is een hoogwaardig en divers festivalprogramma neer te zetten, dat het genre van de flamenco overstijgt. 'Pionieren met een dansvorm die al bijna twee eeuwen bestaat, het kan en is het resultaat van het doorzettingsvermogen van Ernestina van de Noort'.
 
Schaduw van oorlog 
'We hebben verhalen nodig, meer dan ooit. We hebben verhalen van verre landen nodig. Verhalen die we niet zo makkelijk in Amsterdam kunnen vinden.'

Kabul, City In The Wind is de eerste lange documentaire van Aboozar Amini. In 2018 opende hij er het IDFA mee. Volgens de jury is zijn film een prachtige ode aan het alledaagse geworden - in een tijd van oorlog en terreur. 'Voornamelijk gaat het over mensen in Kabul, mensen die eigenlijk niet zo heel anders zijn dan wij in Amsterdam. Alleen hun omstandigheden zijn anders. De schaduw van oorlog is daar altijd aanwezig, maar toch proberen ze een simpel, normaal leven voor elkaar te krijgen.' 
 
Wat krijgt de winnaar? 
De Stimuleringsprijs bestaat uit een bedrag van € 35.000 en een schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé. De winnaar wordt op 15 oktober bekend gemaakt vanuit theater de Meervaart.

Even voorstellen
De komende weken stelt AT5 alle genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst aan je voor. De portretten zijn terug te zien op AT5.nl/kunstprijs.