Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Udo Kock (D66) stapt op na ruzie over toekomst AEB

11 september 2019, 10.04 uur · Aangepast 22 november 2019, 18.05 uur · Door Redactie

Wethouder en locoburgemeester Udo Kock (D66) stapt op naar aanleiding van de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Hij is het niet eens met de gekozen oplossing om het in nood verkerende afvalbedrijf te redden.

Dat schrijft Kock in een brief aan burgemeester Femke Halsema. 'Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners.'

Kock werkte de afgelopen zomer samen met een team van externe experts en een groep ambtenaren aan een volledige privatisering van het AEB. Het plan was volgens Kock klaar om geïmplementeerd te worden, maar nu blijkt dat het college zich niet achter het plan schaart. Volgens D66'er Kock is volledig privatisering en dus verkoop aan marktpartijen de financieel beste oplossing, de wethouders van de andere politieke partijen (PvdA, GroenLinks, SP) willen dat Amsterdam aandelen van het bedrijf in handen houdt, om het publieke belang van de afvalverbranding en de stadswarmte te garanderen. Maar volgens Kock zijn andere oplossingen financieel risicovoller en bieden die minder kans op een succesvolle doorstart van het bedrijf.

Lees ook: Dossier Afval Energie Bedrijf Amsterdam

Door de veiligheids- en financiële situatie van het AEB moest het afgelopen zomer vier van de zes afvalverbrandingslijnen sluiten, waarna een afvalcrisis ontstond. De daaropvolgende maanden is koortsachtig gewerkt aan een oplossing. Volgens Kock is vanwege de financiële gevolgen verdere vertraging onverantwoord.

Hij waarschuwt in de brief: 'Met elke dag langer wachten, neemt het verlies toe en stijgt de kans op discontinuïteit van het AEB en de publieke diensten. Het college moet slagvaardig optreden. Vertraging is onverantwoord.' 

Kock, verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Economische Zaken, Haven, Marineterrein, Schiphol en Zuidas, trad in juni 2014 aan met de belangrijkste opdracht om de financiën beter op orde te brengen.