Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wethouder is kritisch op Haagse plannen voor uitrol 5G-internet

16 september 2019, 20.08 uur · Aangepast 16 september 2019, 20.28 uur

Het wetsvoorstel voor de uitrol van 5G-internet moet worden aangepast, dat vindt wethouder Touria Meliani. De opvolger van het huidige 4G vraagt volgens haar om de plaatsing van naar schatting 10.000 extra zenders en ontvangers in de stad, maar er zijn meer bezwaren, zo schrijft ze aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

Hoewel onderzoek naar de straling van 5G nog geen gezondheidsrisico's aan het licht heeft gebracht, ziet Meliani wel 'toenemende zorgen die bestaan in de samenleving' daarover. In een antenneconvenant zou moeten worden vastgelegd hoe om te gaan met die zorgen.

Lees ook: 5G-technologie getest bij Leidseplein: 'Het is een soort zoeklicht'

'Duizenden kilometers glasvezel'
Ook heeft ze vraagtekens bij de kosten en de risico's die de aanleg van het netwerk met zich meebrengt. Meliani vreest dat die met name voor rekening van de gemeente gaan komen. Het leggen van 'duizenden kilometers glasvezel' in de toch al zo drukke Amsterdamse bodem is ook een pijnpunt, want de stad moet wel bereikbaar blijven.

De wethouder schrijft in overleg te zijn met gemeenten als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook zorgen hebben over 5G. Meliani stelt dat de Europese richtlijn voor het snellere internet niet tot iedere punt en komma gevolgd hoeft te worden. Ze wil dat de gemeente de regie blijft houden over de openbare ruimte. Ook moet de rekening voor de uitrol niet uitsluitend bij gemeenten worden neergelegd.

Lees ook: Zuidoost krijgt snelste internet van het land

Sneller internet
5G moet leiden tot sneller en betrouwbaarder internet en daarmee bijvoorbeeld de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's en meer slimme apparaten.